Ronde 1 - 12.10 - 13.10 uur

1A Hormoontherapie, wel of niet? - Gerrit Jan Veldhuis

Tachtig procent van de borstkankerpatiënten hebben een hormoongevoelige tumor.  Patiënten met een hormoongevoelige tumor krijgen daarom hormoontherapie, een behandeling die de effecten van uw hormoon oestrogeen tegengaat.

Hormoontherapie is nog volop in ontwikkeling. Uit onderzoek ontstaan steeds nieuwe inzichten over wat de beste samenstelling is en wanneer welke hormoontherapie gegeven moet worden. Uit de enquête van de Borstkankervereniging blijkt dat veel patiënten  met vragen rondlopen. welke bijwerkingen zijn er en wat kunt er zelf aan doen. Welke keuzes kunt u maken rondom hormoontherapie.

Deze lezing is geschikt voor patiënten die nog niet gestart zijn met de behandeling of reeds bezig zijn met de hormoontherapie.

1B Late Gevolgen van behandeling- Saskia Claassen

De late gevolgen van de behandeling van borstkanker komen soms totaal onverwacht. Na de behandeling kun je op psychisch, lichamelijk, of cognitief gebied problemen ervaren waardoor je dagelijks functioneren wordt belemmerd.  Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, concentratieproblemen, seksuele problemen, angst voor terugkeer van kanker, depressie, je werk niet goed kunnen uitvoeren, neuropathie of hart- en vaatziekten. 

Door de ‘late gevolgen’ die je ervaart kun je stuiten op onbegrip uit de omgeving: ‘Je bent toch weer beter?’ Of: ‘Maar je ziet er toch goed uit?’. Goedbedoelde, maar soms ook pijnlijke opmerkingen waar veel (ex-)kankerpatiënten mee te maken krijgen.

Het is duidelijk, de impact van kanker houdt niet op na de behandeling. Maar hoe ga je daar mee om. Wat kan je verwachten en kun je er zelf iets aan doen? 

Saskia Claassen is sinds 2001 werkzaam als verpleegkundig specialist mammapathologie in het Catharina Ziekenhuis. Saskia zal na een korte inleiding over de late gevolgen, in deze workshop vooral in gesprek gaan over wat je kunt verwachten bij late gevolgen en vooral, kun je er zelf iets aan doen. Kun je zelf de regie naar je toe halen. Door met elkaar in gesprek te gaan kunnen we van elkaar leren en merk je dat je niet de enige bent die tegen late gevolgen aan loopt.  

1C Vermoeidheid - Bram Kuiper en Door Vonk

Vermoeidheid is de meest voorkomende bijwerking bij kanker. Naar schatting 30-40% van alle (ex)kankerpatiënten lijdt langdurig onder deze invaliderende klacht. Dat zijn meer dan 250.000 mensen in Nederland. Vaak komt in de spreekkamer de vermoeidheid niet of beperkt aan de orde, omdat het een complex probleem is en er geen geschikte medicatie tegen bestaat. Gelukkig is er in Nederland goede niet-farmacologische zorg voorhanden die de vermoeidheid kan verminderen. Bijvoorbeeld via oncologische revalidatie en psychologische behandelingen, zowel face-to-face als online. Daarmee helpen we jaarlijks ongeveer 5.000 mensen. Dat is geweldig, maar slechts een druppel op de gloeiende plaat. Het betekent immers dat 98% van alle vermoeide (ex)kankerpatiënten geen concrete hulp. Met de in 2018 gelanceerde ‘Untire’ app tegen vermoeidheid bij kanker kunnen we vanaf nu veel meer vermoeide (ex)kankerpatiënten adequate hulp. De app biedt een rijk en gevarieerd programma en je gaat er zelf mee aan de slag in je eigen tempo en op je eigen tijd. De app is makkelijk in het gebruik, maar vooral belangrijk, onderzoek toont aan dat het ook een effectief middel is. Gebruikers van Untire zijn na enkele weken gebruik aanzienlijk minder moe.

In de workshop gaan we in gesprek met de deelnemers over hun ervaringen met vermoeidheid. We zullen uitleg geven over de achtergrond en inhoud van de Untire app en hoe je die het beste kan gebruiken. Omdat Untire geschikt is voor iedereen is ook iedereen bij deze workshop welkom. Het maakt niet uit hoe oud je bent, of je de diagnose net hebt gehad, of je midden in de behandeling zit of ermee klaar bent, een goede of slechte prognose hebt. Na de workshop hebben alle deelnemers meer inzicht in vermoeidheid bij kanker in het algemeen, hebben ze handvaten om hun eigen vermoeidheid te analyseren en weten ze wat de Untire app voor hen kan betekenen.

1D Reconstructiemogelijkheden: wat past bij mij? - Ennie Bijkerk

Mijn onderzoek focust zich op vernieuwende technieken binnen de borst-reconstructieve chirurgie. Met alle ontwikkelingen in de afgelopen jaren op dit gebied begrijp ik goed dat het soms lastig te beoordelen is wat nu de beste beslissing is. Goede voorlichting is hierin ontzettend belangrijk en ik volg daarin dan ook de visie van het team in Maastricht als het gaat om borstreconstructies: “Wat zou u zelf willen? Wat is voor u belangrijk?”, zodat er samen, met u, kan worden gekeken naar de mogelijkheden en wat het beste bij u past.  

Tijdens deze workshop zal ik de mogelijkheden bespreken rondom borstreconstructies. De workshop is geschikt voor iedereen die (eventueel) een reconstructie wenst. Een borstreconstructie is mogelijk als u nog een borstamputatie moet ondergaan, maar ook als u deze eerder al heeft ondergaan. Ook als u al een borstreconstructie heeft gehad, maar hier klachten van ervaart, bent u welkom om de workshop te volgen.  

De workshop zal breed en algemeen georiënteerd zijn, maar het is natuurlijk mogelijk om specifieke vragen over uw eigen situatie te stellen.

1E Mijn hernieuwde seksualiteit - Josha Louwerse

Wat is er verandert op seksueel gebied en hoe ga ik er mee om?

Zie ik mijzelf? Zie jij mij?
Kan ik mezelf zien zoals ik nu ben? Mag je mij wel zien zoals ik nu ben?

Begin vragen die tevens een opstap kunnen zijn naar het thema seksualiteit. Wat is er verandert in mij, waardoor vrijen niet meer zo fijn is als eerst? Wat is er toch gebeurt waardoor ik mijzelf mijlenver voel staan ten opzichte van mijn partner?  Hoe kan ik het onderwerp bespreekbaar krijgen?

Praten over vrijen, seks, intimiteit is niet altijd even makkelijk. Soms speelt er schaamte, soms speelt er twijfel, soms missen we een geschikte gesprekspartner. Tijdens de behandeling tegen borstkanker en ook daarna wordt het er vaak niet makkelijker op om over seksualiteit te praten. Er zijn nog zoveel meer elementen in je leven, die ook weer vorm moeten gaan krijgen. Werk, gezin, dagelijkse leven oppakken. Maar waar blijf jij, jou interne jij? Waar blijft de intimiteit die zo verandert is, de hernieuwde seksualiteit.
Heeft seksualiteit prioriteit? Misschien niet, maar het heeft wel degelijk invloed. Invloed op hoe je je voelt ten opzichte van jezelf, maar ook ten opzichte van je partner.

In deze workshop wil ik de drempel verlagen om over seks, vrijen, intimiteit te praten. Gewoon…als vrouwen onder elkaar, met wederzijdse openheid. Met het wederzijdse vertrouwen dat wat we bespreken in onze ruimte zal blijven, met humor en kwetsbaarheid.

Wil je gehoord worden, tips krijgen hoe je je seksuele leven weer iets meer vorm kunt geven?
Kom dan naar de workshop ‘Mijn hernieuwde seksualiteit’.
Als voorbereiding vraag ik aan je om met een gerichte vraag te komen. Ik kan je niet beloven dat we de oplossing al vinden, maar je zult zeer zeker gehoord worden! 

Ik hoop je te gaan zien! 

Deze workshop  is geschikt voor alle vrouwen die worstelen met hun eigen thema’s op seksueel gebied ten gevolgen van de behandeling (medicamenteus dan wel operatie) van borstkanker.

Maximale deelname  is 6 deelnemers.

1G Hyperbare geneeskunde en kwaliteit van leven - Alex van den Dolder

Klaar zijn met de behandeling en nog last hebben van late gevolgen van de radiotherapie 

Hyperbare zuurstoftherapie is een behandeling die voor verschillende indicaties kan worden ingezet. Eén daarvan is late bestralingsschade.

Late bestralingsschade van de borst is een aandoening waarmee de afgelopen jaren veel ervaring is opgedaan in de hyperbare geneeskunde. Bij ongeveer driekwart van de vrouwen die zijn behandeld met hyperbare zuurstof, verdwenen pijnklachten of werd de pijn aanvaardbaar minder. Ook oedeem, roodheid en bewegingsbeperking van de armen worden genoemd als symptomen die verminderen of verdwijnen na behandelen met hyperbare zuurstof. In de workshop zal o.a. worden ingegaan op de werking van de therapie, de effecten, mogelijke bijwerkingen, resultaten van de afgelopen jaren en behandellocaties in Nederland. Daarnaast zal er uitgebreid worden ingegaan op vragen van de deelnemers.

Hyperbare zuurstoftherapie is alleen (bewezen) werkzaam voor late bestralingsklachten en niet voor schade veroorzaakt door chemotherapie. Dat is ook de reden dat patiënten die niet bestraald zijn niet behandelen en dat de zorgverzekeraar niet vergoed.

Ronde tafel sessies

1F1 De rol van het UWV - Anne Polak

• Wat zijn de 2 kerntaken van het UWV bij de beoordeling van uw WIA rechten?
• Welke rol speelt daarbij de verzekeringsarts?
• Welke rol speelt daarbij de arbeidsdeskundige?
• Wat is de rol van de oncologisch consulent van het UWV?
• Hoe kun je jezelf op een beoordeling door het UWV voorbereiden? 

1F2 Werken als onderdeel herstel - José Provoost

Werken na kanker geeft weer structuur aan je leven en kan tegelijkertijd confronterend zijn. Toch kan werk een belangrijk onderdeel van herstel zijn. Klachten als vermoeidheid, gebrek aan concentratie en een verminderend geheugen op het werk kan lastig zijn.

Je zit met vragen als:

“Kan ik nog wel werken?”,
“Wat betekent werken tijdens mijn herstel?” en
“Hoe bouw ik verantwoord mijn uren op?”
Deze workshop biedt handvaten bij het hervatten van werk tijdens en na de medische behandelingen. Verder geven we concrete adviezen die belangrijk zijn bij verder herstel.

1F3 Invloed late gevolgen werk - Anjo Bloemen

Ik wil jullie in deze workshop meenemen in mijn verhaal vanaf de diagnose borstkanker in 2011 en het moment van nu. Mijn verhaal laat zien hoe makkelijk dingen mis kunnen lopen, maar ook hoe complex het is voor zowel werknemer als werkgever om samen de juiste weg te vinden.

Voor mij is het een heel proces geweest met vallen en opstaan om uiteindelijk de juiste balans te vinden in mijn beperkingen en mijn werk.  Ja ik ga nu weer met plezier elke dag naar mijn werk,  wat ik  een ieder gun.  Ik vind het belangrijk  dat we tijdens deze workshop ook met elkaar in gesprek gaan over de problemen die men ervaart met werken tijdens behandelingen, re-integratie en ook over de late effecten behandeling in relatie tot werk.

1F4 Stap in de nieuwe wereld: een uitdagend perspectief - Ton Jenner

Je hebt de periode van behandelingen achter de rug en wilt in een “nieuwe wereld” aan de slag. Je kunt weer aandacht hebben voor je naasten, je hobby’s en het oppakken van je werk. Met ambitie en nieuwe energie!

Maar dan:

 1. Het lukt je maar niet, om je werk verder op te bouwen;
 2. Het werk, waar je zo enthousiast weer aan begonnen bent, valt je steeds zwaarder;
 3. Je komt na 2 jaar (gedeeltelijk) in de WIA;
 4. Je werkgever heeft geen ander werk voor je: je wordt ontslagen;
 5. Je wilt volledig gaan voor die andere baan: vertel je dat je kanker hebt gehad?

Deel je ervaringen in deze workshop en leer welke mogelijkheden er zijn in je nieuwe wereld: hoe je een goede balans kunt vinden in je werk, hoe je die sollicitatie aanpakt, wat je mogelijkheden zijn als je een WIA- uitkering hebt. Stap samen die nieuwe wereld in, want we zijn met meer, die hetzelfde pad willen gaan!

1F5 ZZP-er worden en kanker - Rob Videler en Marina Fransen

Kanker en werk is een veelbesproken thema. Maar wat als je je baan verliest? Misschien is ondernemen voor jou een optie.

Tijdens deze interactieve sessie:

 • ga je onderzoeken of zelfstandig
 • ondernemerschap iets voor jou is
 • krijg je tips en adviezen voor het starten van een eigen onderneming
 • gaan we in op de valkuilen én voordelen van zelfstandig ondernemerschap


Na deze sessie: 

heb je, als ondernemer (in spe) een directe hulplijn voor al je vragen!

1F6 Ondernemerschap en kanker - Henk Koopmans

Een ondernemer met kanker, kan dat?

Als je kanker krijgt, verdwijnt het onderwerp werk vaak bij veel patiënten voor een bepaalde periode (even) naar de achtergrond. Echter, als ondernemer, blijft het gewild of ongewild veel aandacht vragen. Misschien kun je tijdens de behandeling slechts beperkt werken. Of zelfs ook daarna. Bijvoorbeeld: als gevolg van (onverwachte) late gevolgen. Hoe blijf je ondernemen in deze situatie? Heb je een back-up? Hoeveel mensen zijn van jou afhankelijk?
Gevolgen van kanker op werk
Hoe ga je het aanpakken? Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar je staat er niet alleen voor. Henk Koopmans heeft twee jaar geleden zelf kanker gehad, is sinds september 2017 tumor-vrij en wordt regelmatig gescreend (4 maal per jaar). Geen haar op zijn hoofd dacht er aan om zijn werk vaarwel te zeggen. Hij gaat graag met jou in gesprek hoe jij het ervaart en welke hobbels genomen moeten worden.

Ronde 2 - 14.30 - 15.30 uur

2A De rol van bewegen bij herstel - Karin van der Burg

Val niet stil als je kanker hebt. Blijf bewegen!

Veel vrouwen die borstkanker hebben (gehad) ondervinden kortere of langere tijd na de behandeling nog de gevolgen hiervan. In het rijtje vermoeidheid, conditieverlies, pijn, schouder- en andere gewrichtsklachten, stijfheid en oedeem staan voor veel lezers één of meerdere problemen die hen bekend voorkomen.
Bovenstaande klachten kunnen een negatieve invloed hebben op het bewegen. Andersom kan bewegen helpen om met deze klachten om te gaan of om ze te verminderen. Over hoe dit precies zit, gaat deze workshop. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. welke vormen van bewegen geschikt zijn en/of kunnen helpen bij de genoemde klachten, in hoeverre zijn klachten te voorkomen, wat kan een fysiotherapeut betekenen en wanneer schakel je deze in.
Het woord ‘workshop’ betekent dat het een interactief gebeuren is. De opsomming van klachten hierboven is vast niet compleet. Hoe de workshop er precies uit komt te zien, hangt zeker ook af van de behoeften en vragen van de deelnemers. Wees welkom en kom in beweging!

2B Mijn hernieuwde seksualiteit - Josha Louwerse

Wat is er verandert op seksueel gebied en hoe ga ik er mee om?

Zie ik mijzelf? Zie jij mij?
Kan ik mezelf zien zoals ik nu ben? Mag je mij wel zien zoals ik nu ben?

Begin vragen die tevens een opstap kunnen zijn naar het thema seksualiteit. Wat is er verandert in mij, waardoor vrijen niet meer zo fijn is als eerst? Wat is er toch gebeurt waardoor ik mijzelf mijlenver voel staan ten opzichte van mijn partner?  Hoe kan ik het onderwerp bespreekbaar krijgen?

Praten over vrijen, seks, intimiteit is niet altijd even makkelijk. Soms speelt er schaamte, soms speelt er twijfel, soms missen we een geschikte gesprekspartner. Tijdens de behandeling tegen borstkanker en ook daarna wordt het er vaak niet makkelijker op om over seksualiteit te praten. Er zijn nog zoveel meer elementen in je leven, die ook weer vorm moeten gaan krijgen. Werk, gezin, dagelijkse leven oppakken. Maar waar blijf jij, jou interne jij? Waar blijft de intimiteit die zo verandert is, de hernieuwde seksualiteit.
Heeft seksualiteit prioriteit? Misschien niet, maar het heeft wel degelijk invloed. Invloed op hoe je je voelt ten opzichte van jezelf, maar ook ten opzichte van je partner.

In deze workshop wil ik de drempel verlagen om over seks, vrijen, intimiteit te praten. Gewoon…als vrouwen onder elkaar, met wederzijdse openheid. Met het wederzijdse vertrouwen dat wat we bespreken in onze ruimte zal blijven, met humor en kwetsbaarheid.

Wil je gehoord worden, tips krijgen hoe je je seksuele leven weer iets meer vorm kunt geven?
Kom dan naar de workshop ‘Mijn hernieuwde seksualiteit’.
Als voorbereiding vraag ik aan je om met een gerichte vraag te komen. Ik kan je niet beloven dat we de oplossing al vinden, maar je zult zeer zeker gehoord worden!

Ik hoop je te gaan zien! 

Deze workshop  is geschikt voor alle vrouwen die worstelen met hun eigen thema’s op seksueel gebied ten gevolgen van de behandeling (medicamenteus dan wel operatie) van borstkanker.

Maximum aantal deelnemers: 6.

2C Borstkanker en de impact op je gezin - Ingeborg Lups en Monique van Seters

“Als kanker je gezin raakt…”
“Hoe zet je je gezin weer in zijn kracht”

Als kanker je gezin raakt wordt je leven letterlijk overgenomen en op zijn kop gegooid en daarmee ook je gezinsleven. Jaarlijks worden er zo’n 110.000 mensen getroffen door kanker, waarvan ongeveer 9.000 gezinnen met thuiswonende kinderen getroffen. 30% van de kinderen blijkt een verhoogde kans op posttraumatische stress symptomen (PTSS) te hebben. Kanker heb je tenslotte niet alleen!

Hoe ga je daar als gezin mee om? Wat bespreek je wel en op welke manier? Welke informatie deel je met je kinderen en op welke manier? Welke praktische zaken zijn goed om te weten?
Kinderen laten door hun gedrag vaak zien hoe het gaat maar wat zijn signalen die aangeven dat het niet goed gaat met je kind.

Met als rode draad specifieke thema’s (bv onderlinge communicatie, behoefte van kinderen per leeftijdsgroep, herkennen van (gedrag) signalen als het niet goed gaat met een kind) gaan wij in deze workshop informeren, inzicht geven en handvatten bieden waar je direct mee aan de slag kunt gaan in het gezin.

2D Oedeem, stijfheid, beperkingen: wat kun jij er zelf aan doen? - Patrice van Schuppen

Één van de late gevolgen van behandelingen tegen borstkanker is lymfoedeem. De klachten die lymfoedeem veroorzaakt kunnen je leven flink verstoren.

Weefselvocht uit de armen wordt afgevoerd via de lymfeklieren in de oksel. Zijn één of meerdere lymfeklieren verwijderd of heb je bestraling gehad op de okselklieren? Dan kan dit de afvoer van weefselvocht moeilijker maken. Een deel van de behandelde patiënten krijgt last van ophoping van vocht. De arm aan de kant van de geopereerde oksel wordt dan dikker dan normaal. Zo’n zwelling heet lymfoedeem.

Behandeling van lymfoedeem bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmethoden. Welke therapie of combinatie van behandelingen je krijgt, hangt af van verschillende factoren. En wat kan je zelf? Tijdens de workshop gaat Patrice van Schuppen, huidtherapeut, in op de verschillende mogelijkheden die er zijn. Want ook bij oedeemtherapie geldt, stap ook eens in een nieuwe wereld. Met andere woorden, durf op zoek te gaan naar een behandelmethode die jou helpt.

2E Mindfulness en kanker: Een liefdevolle relatie in je nieuwe wereld met jezelf - Christel Zwemmer

Wil je leren omgaan met stress die het hebben van borstkanker met zich meebrengt?
Wil je leren omgaan met o.a. angst, boosheid, verdriet, somberheid?
Wil je handvatten krijgen om beter te slapen?
Wil je leren om je energie beter te doseren zodat je meer energie overhoudt?
Wil je meer kunnen genieten van de dingen die er naast de ziekte ook zijn?

In deze interactieve workshop zal een beproefde methode bespreekbaar gemaakt worden (Mindfulness) die jou (en je naasten) houvast kan bieden in jouw nieuwe wereld. 

Ronde tafel sessie

2F1 Rol van UWV - Anne Polak

• Wat zijn de 2 kerntaken van het UWV bij de beoordeling van uw WIA rechten?
• Welke rol speelt daarbij de verzekeringsarts?
• Welke rol speelt daarbij de arbeidsdeskundige?
• Wat is de rol van de oncologisch consulent van het UWV?
• Hoe kun je jezelf op een beoordeling door het UWV voorbereiden? 

2F2 Werken als onderdeel van herstel - José Provoost

Werken na kanker geeft weer structuur aan je leven en kan tegelijkertijd confronterend zijn. Toch kan werk een belangrijk onderdeel van herstel zijn. Klachten als vermoeidheid, gebrek aan concentratie en een verminderend geheugen op het werk kan lastig zijn.

Je zit met vragen als:

 • “Kan ik nog wel werken?”
 • “Wat betekent werken tijdens mijn herstel?”
 • “Hoe bouw ik verantwoord mijn uren op?”
 • Deze workshop biedt handvaten bij het hervatten van werk tijdens en na de medische behandelingen. Verder geven we concrete adviezen die belangrijk zijn bij verder herstel.

2F3 Invloed late gevolgen op werk - Anjo Bloemen

Ik wil jullie in deze workshop meenemen in mijn verhaal vanaf de diagnose borstkanker in 2011 en het moment van nu. Mijn verhaal laat zien hoe makkelijk dingen mis kunnen lopen, maar ook hoe complex het is voor zowel werknemer als werkgever om samen de juiste weg te vinden. 

Voor mij is het een heel proces geweest met vallen en opstaan om uiteindelijk de juiste balans te vinden in mijn beperkingen en mijn werk. Ja ik ga nu weer met plezier elke dag naar mijn werk, wat ik een ieder gun. Ik vind het belangrijk dat we tijdens deze workshop ook met elkaar in gesprek gaan over de problemen die men ervaart met werken tijdens behandelingen, re-integratie en ook over de late effecten behandeling in relatie tot werk.

2F4 - Stap in de nieuwe wereld: een uitdagend perspectief - Ton Jenner

Je hebt de periode van behandelingen achter de rug en wilt in een “nieuwe wereld” aan de slag. Je kunt weer aandacht hebben voor je naasten, je hobby’s en het oppakken van je werk. Met ambitie en nieuwe energie!

Maar dan:

 1. Het lukt je maar niet, om je werk verder op te bouwen;
 2. Het werk, waar je zo enthousiast weer aan begonnen bent, valt je steeds zwaarder;
 3. Je komt na 2 jaar (gedeeltelijk) in de WIA;
 4. Je werkgever heeft geen ander werk voor je: je wordt ontslagen;
 5. Je wilt volledig gaan voor die andere baan: vertel je dat je kanker hebt gehad?

Deel je ervaringen in deze workshop en leer welke mogelijkheden er zijn in je nieuwe wereld: hoe je een goede balans kunt vinden in je werk, hoe je die sollicitatie aanpakt, wat je mogelijkheden zijn als je een WIA- uitkering hebt. Stap samen die nieuwe wereld in, want we zijn met meer, die hetzelfde pad willen gaan!

2F5 ZZP-er worden en kanker - Rob Videler en Marina Fransen

Kanker en werk is een veelbesproken thema. Maar wat als je je baan verliest? Uit onderzoek blijkt dat iemand die kanker heeft gehad zelfs een kleinere kans op een baan heeft dan iemand met astma of diabetes. En wat als werken echt niet meer lukt?
Misschien is ondernemen voor jou een optie. Of ben je al zelfstandig ondernemer en krijg je te maken met kanker? Maar, wat dan?

Tijdens deze interactieve sessie:
• ga je onderzoeken of zelfstandig ondernemerschap iets voor jou is
• krijg je tips en adviezen voor het starten van een eigen onderneming
• gaan we in op de valkuilen én voordelen van zelfstandig ondernemerschap

Na deze sessie:
• weet je of zelfstandig ondernemerschap iets voor jou is
• heb je, als ondernemer (in spe) een directe hulplijn voor al je vragen!

2F6 - Ondernemerschap en kanker - Henk Koopmans

Een ondernemer met kanker, kan dat?

Als je kanker krijgt, verdwijnt het onderwerp werk vaak bij veel patiënten voor een bepaalde periode (even) naar de achtergrond. Echter, als ondernemer, blijft het gewild of ongewild veel aandacht vragen. Misschien kun je tijdens de behandeling slechts beperkt werken. Of zelfs ook daarna. Bijvoorbeeld: als gevolg van (onverwachte) late gevolgen.

Hoe blijf je ondernemen in deze situatie? Heb je een back-up? Hoeveel mensen zijn van jou afhankelijk?Gevolgen van kanker op werkHoe ga je het aanpakken? Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar je staat er niet alleen voor. Henk Koopmans heeft twee jaar geleden zelf kanker gehad, is sinds september 2017 tumor-vrij en wordt regelmatig gescreend (4 maal per jaar). Geen haar op zijn hoofd dacht er aan om zijn werk vaarwel te zeggen. Hij gaat graag met jou in gesprek hoe jij het ervaart en welke hobbels genomen moeten worden.

PARTNERPROGRAMMA - 14.30 - 16.30 uur

BRIGITTE BRUIN EN SASKIA JANSSEN

Partners en zeer goede vrienden van patiënten krijgen de kans om samen aan een middagprogramma mee te doen. Tijdens deze middag sta jij als naaste centraal, vanmiddag draait het om jou.

Verschillende thema’s komen aan de orde:

 • Korte introductie en kennismaking
 • Presentatie van ervaringsdeskundige die de thema’s aanraakt die vast herkenbaar zijn:
  • Wat gebeurt er met mijn partner/vriendin(in) wanneer hij/zij kanker heeft?
  • Wat doet de kanker van mijn partner/vriend(in) met mij?
  • Hoe regel ik het op het werk?
  • Wat zeg ik wel, wat zeg ik niet?
  • Hoe verlies ik mij zelf niet?
  • Hoe verandert mijn relatie met mijn partner/vriend(in) tijdens de ziekte en wat kan ik verwachten in de toekomst?
 • Daarnaast is er aandacht voor: Kanker heb je samen als gezin, want kanker raakt alle direct betrokkenen. En hoe wil jij daarmee omgaan? Wat kun jij wel en niet betekenen?

Dit speciale programma voor partners van een borstkankerpatiënt duurt de gehele middag. U ontmoet uw partner/vriendin(in) weer tijdens de plenaire sessie aan het einde van de middag. 

 

3 De ontmoeting - 15.45 - 16.45 uur

Dit jaar wederom ruimte voor de ontmoeting met sprekers en lotgenoten. In de huiskamer kun je uitblazen of in gesprek gaan met coaches. In verschillende zalen kun je met slechts een paar andere bezoekers dieper op onderwerpen ingaan zoals angst voor de dood, uitgezaaide borstkanker of lobulaire kanker. Ook zijn er een tweetal lezingen te volgen over Voeding of DNA. Maar natuurlijk kun je de ontmoeting ook gebruiken om samen met andere bezoekers te praten, ervaringen te delen bij de vele zitjes die Landgoed Zonheuvel rijk is. 

3A Een coach voor jezelf - Monique Seters, Yess Beniers en Michelle van Iersel

“Ietwat zenuwachtig gaan mijn man en ik naar binnen bij de arts, op dat moment was alles nog gewoon. Veertig minuten later staan we buiten en heb ik de status van ‘patiënt’. Want ik ben ziek, ik heb kanker. En dat niet alleen, ons hele gezin is geraakt door kanker. Hoe betrek ik onze kinderen bij mijn ziekte?” – Eric en Marieke, 39 en 36 jaar

“Borstkanker is een vrouwenziekte, daar praat je als man niet zo makkelijk over. Maar wat moet ik doen nu ik opvliegers heb en huilbuien? Hoe ga ik daarmee om als man? Ze zien me al aankomen op de voetbalclub”. – Theo, 63 jaar

“De kanker is uitgezaaid, maar ik voel me prima. Ze zeggen dat het niet lang meer duurt, dit rijmt niet met hoe ik me vandaag voel. Wat moet ik hiermee?” – Nadine, 67 jaar

“Ik werk op een afdeling met voornamelijk mannen, hoe ga ik straks weer aan het werk en wat vertel ik ze over mijn ziekte? Ik vind het eng om ze mijn kwetsbare kant te laten zien.” – Elles, 46 jaar

“Dat ik dan voor mijn baas sta te transpireren en voel dat mijn hoofd knalrood wordt, vind ik nog niet eens het ergste”. Maar dat de opvliegers mij volledig overnemen, dat vind ik echt het allerergste! Ik heb hard gewerkt om deze functie te krijgen. Hoe houd ik dit vol?” – Mia, 24 jaar

Herkenbaar?

Tijdens het Borstkankersymposium is er de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de erkende coaches van Coach Connect bij kanker.  Monique Seters, Yess Beniers en Michelle van Iersel bieden je een luisterend oor, helpen je bij dringende vragen en geven doelgericht advies over de thema’s die spelen als kanker je leven beïnvloedt. Jouw persoonlijke verhaal over vermoeidheid, verlies van je zelfbeeld, relatie en gezin, seksualiteit, angst, verdriet en overgangsproblematiek mag verteld worden.

3B Kanker en angst voor doodgaan - Machteld Wentzel

Ontmoeting ‘Praten over de dood‘

Het is heel natuurlijk dat de angst om dood te gaan groter wordt als je borstkanker hebt gekregen. Hoe leef je met die angst voor de dood?
Vaak zegt de mate van angst wel iets over hoe de persoon al eerder in het leven stond. Was er al angst en wat betekende die? Wat betekent de angst nu voor je?
En in het hier en nu: is de angst reeel? En in de toekomst, weet je niet of de borstkanker terug komt… En wat valt er dan te doen, hoe bang ben je dan?

We gaan in gesprek over de facetten: hoe zit jij in jouw angst, wat zegt dat over jou en jouw verleden, wat betekent de angst voor je en welke gedachtes helpen jou om ermee om te gaan.
We doen dit in de vorm van een begeleide praatsessie en werkvormen die uitnodigen tot het vertellen van jouw verhaal.

Machteld Wentzel is coach en ervaringsdeskundige. Ze heeft naar aanleiding van haar borstkanker het boek Kans op zon geschreven en zich verdiept in het thema Praten over de dood. Dit heeft ze vormgegeven in een talkshow, daarnaast coacht zij mensen in het leven met angst voor de dood.

3C In gesprek over Uitgezaaide borstkanker, hoe ziet jouw nieuwe wereld eruit? Sheila Ghosh en Ellen Kooijmans

Wij willen allemaal het maximale uit het leven halen, vooral als je leeft met uitgezaaide kanker. Dat is zeker niet makkelijk, vooral niet op dagen dat je je slecht voelt.

 • Wat betekent het leven met uitgezaaide kanker voor jou?
 • Waar heb je behoefte aan en waar heb je last van?

In deze workshop voeren wij samen het gesprek over wat het betekent om met deze ziekte te leven en te weten dat je niet meer beter kan worden.

3D Kanker en voeding - Lon Claassen

Voeding, beweging en welzijn zijn onderdelen die belangrijk zijn voor mensen met kanker. Wist je bijvoorbeeld dat 50% van alle patiënten vroeg of laat te maken krijgen met ondervoeding, ook wel ongewild afvallen genoemd en dat het gevolg verzwakking is? Dat als je een programma maakt om fysiek te trainen met als doel meer spierkracht en spiermassa te vormen dit enorme effecten kan hebben? Maar wat te doen als je ongewild aankomt door hormoontherapie? Kun je daar wel iets aan doen?

Dat stoppen met roken, een gezonde voedingstoestand en een goede geestelijk conditie niet alleen er voor zorgt dat je Beter in het leven staat maar dat je er ook Langer mee Leeft?

Het Nationaal Fonds tegen Kanker zet zich, dank zij haar donateurs, in voor een Langer Beter Leven door voorlichting, patiënt gerichte programma’s en wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken naar voeding, beweging en welzijn binnen de oncologische zorg. Lon Claassen, directeur van Het Nationaal Fonds tegen Kanker, neemt je in deze workshop graag mee in de wereld van Kanker en voeding. 

3E Kennis is macht, Lobulair in de aandacht - Manon Huizing en Wiebren Tjalma

Lobulaire borstkanker is een van de verschillende soorten borstkanker. Lobulair betekent dat de kanker is ontstaan in de melkklier.

Er is weinig aandacht voor een specifieke behandeling van lobulaire borstkanker. Dit terwijl het toch echt een apart type borstkanker is met een eigen biologisch gedrag (hoe gedraagt deze tumor zich) en eigen subtypes (er zijn verschillende soorten lobulaire kanker). 

Tijdens  dit symposium willen de sprekers aandacht geven aan de verschillende subtypes met hun eigen biologische gedrag. Hoe gedraagt deze tumor zich en welke eigenschappen zijn belangrijk voor erfelijkheid. Verder zal er aandacht besteed worden aan het European Lobular Breast Cancer Consortium (ELBCC). Sprekers zijn Manon Huizing (inleiding, rol van chemotherapie en erfelijkheid) en Wiebren Tjalma (specifieke hormoontherapie).

Deze workshop is bedoeld voor vrouwen die onder behandeling zijn voor lobulaire borstkanker of zijn geweest. 

3G Onderzoek naar kanker en behandeling - Hartwig Medical Foundation

Edwin Cuppen, hoogleraar humane genetica aan het UMC Utrecht en directeur bij Hartwig Medical Foundation legt uit hoe zijn stichting de vooruitgang in het onderzoek naar kanker en de behandeling daarvan stimuleert, met als doel om de zorg voor toekomstige kankerpatiënten te verbeteren. Voor het maken van de beste keuze voor behandeling van kanker kijkt de behandelend arts steeds vaker naar mogelijke afwijkingen in het DNA van de tumor. Er komen steeds meer gericht werkende medicijnen beschikbaar, waardoor een behandeling op maat steeds vaker mogelijk is. Hartwig Medical Foundation heeft een uitgebreide DNA-test ontwikkeld bij uitgezaaide kanker. Voor welke groepen patiënten heeft deze test het meeste baat?

Lindsay Angus (Erasmus MC) neemt u mee in haar onderzoek naar borsttumoren. Ze keek naar verschillen tussen primaire en uitgezaaide tumoren én keek of ze op basis van de DNA-profielen groepen patiënten kon identificeren die baat zouden kunnen hebben bij bepaalde therapieën, zoals bepaalde chemotherapie of immuuntherapie. Ook identificeerde ze patiënten met specifieke afwijkingen in het tumor-DNA waarvoor reeds een geneesmiddel geregistreerd stond voor een ander tumortype. Ze beantwoordt graag alle vragen die u heeft over haar onderzoek en de resultaten daarvan, die van invloed zouden kunnen zijn op behandelingen.