THIJS KOORMAN

“Ik heb het geluk dat ik mijn onderzoek naar borstkanker mag uitvoeren aan het voorfront van de Nederlandse wetenschap. Actief de fundamenten ontrafelen van de cellulaire processen die de ontwikkeling van invasief borstkanker stimuleren. Het streven is om deze te vertalen naar een behandeling, samen met patiënten en onderzoekers.”    

Dr. Thijs Koorman is academisch onderzoeker en gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht, werkend aan een wormpje dat veel genetische overeenkomsten heeft met de mens. Om die reden kan hierin de grondslagen van kanker nauwkeurig onderzocht worden. Vervolgens is Thijs verhuisd naar Amerika om zijn basale kennis van de ontwikkeling van kanker om te buigen naar klinische vraagstukken, en zich te specialiseren in borstkanker. Hij deed dit in het kankercentrum van het Massachusetts General Hospital aan de Harvard universiteit. Hier heeft hij zijn expertise uitgebouwd en toegepast in de moleculaire processen die ten grondslag liggen aan uitgezaaide borstkanker. Nu is Thijs gehuisvest in het UMC Utrecht op de afdeling Pathologie om zijn werk voort te zetten. Hij doet dit in de borstkanker onderzoeksgroep van Professor Dr. Patrick Derksen.

“Communiceren over kanker is bijzonder belangrijk. Ik zie de patiënten als de experts, niet de arts of wetenschapper. Ik ben bijzonder onder de indruk hoe snel en creatief patiënten informatie verzamelen en tot zich nemen. Aan ons de taak om structuur aan te brengen en deze begrijpelijk uit te leggen.”    

Thijs heeft een managementfunctie in het Europese Lobulaire Borstkanker Consortium (www.elbcc.org). Deze samenwerking streeft ernaar dat Lobulaire borstkanker niet alleen beter en duidelijker onder de aandacht wordt gebracht, maar ook dat de grondslag wordt gelegd in betere diagnose en een specifieke behandeling voor patiënten. Daarbij geeft Thijs onderwijs en carrièrevoorlichting op zowel het HBO als de universiteit.

“Toen ik op de mavo zat, werd mijn moeder gediagnosticeerd met kanker. Als puber heb ik daar enorm veel moeite mee gehad. Er was toentertijd nul hulp, uitleg of begeleiding. Het ging niet makkelijk maar onbewust heeft het mij de drive gegeven om door te studeren, stages te lopen en te werken tot waar ik nu sta. Zij was goed te behandelen en genezen, ik realiseerde mij al jong dat niet iedereen dit geluk heeft.”

Thijs is getrouwd met Lianne en samen hebben ze twee zoons. Hij is daarnaast een groot fan van Amerikaanse sporten en speelt softbal in zijn vrije tijd.

Meer informatie is te vinden op Thijs zijn LinkedIn of website www.thijskoorman.com.