Borstkankersymposium 2018

 

6 oktober 2018 vindt de vierde editie plaats in Landgoed Zonheuvel in Doorn. Het symposium ‘Van patiënten voor patiënten’ staat in het teken van ‘Gehoord worden’. Gehoord worden als patiënt, als partner, als moeder, als vader, als werknemer. Daarnaast dit jaar extra aandacht voor de gevolgen van borstkanker op het gezin. Kanker heb je niet alleen.

Het programma is samengesteld door de programmacommissie en in samenwerking met specialisten en de Borstkankervereniging Nederland tot stand gekomen

 WORD JIJ GEHOORD?

10.00 uur

Ontvangst en registratie deelnemers

09.30 en 10.15 uur

Vertrek pendelbus vanaf Station Driebergen Zeist. Vooraf moet u zich opgeven. 

11.00 uur

Opening Symposium – Congreszaal

11.05 uur

Word jij gehoord? – Congreszaal – Paviljoengebouw

Het openingsstatement op het thema van dit congres wordt verzorgd door Ingeborg Lups Dijkema en Trodessa Barton

11.15 uur

Gehoord worden, hoe doe je dat? Marcellino Bogers – Congreszaal

Onder leiding van Marcellino Bogers gaan radioloog Femme Zijlstra, huisarts Femke van Gennip en patiënt Ingeborg Lups-Dijkema, het gesprek aan over hoe je er voor zorgt dat je gehoord wordt na de diagnose borstkanker maar ook jaren nadien. Kritische vragen worden gesteld en uitspraken worden ontlokt. Marcellino staat garant voor een levendig betoog.

11.45  uur

Zaalwisseling

12.00 – 13.00 uur

Workshopronde 1:

Ineke Wester en Anja Kemp, patient advocates van de expertgroep late gevolgen

HELAAS IS DEZE WORKSHOP VOL EN KAN HIER NIET MEER VOOR GEKOZEN WORDEN.

Meer mensen overleven borstkanker en leven daarna lang(er) door. Hierdoor ontdekken we steeds meer over de mogelijke gevolgen die borstkanker en de behandeling tegen borstkanker op lange termijn kan hebben. Soms kunnen klachten tijdens je behandeling ontstaan. Soms treden ze pas jaren na afloop van je behandeling op. Deze klachten noemen we late gevolgen. Late gevolgen kunnen je belemmeren in je dagelijks functioneren.

De expertgroep late gevolgen is al enkele jaren bezig om het bewustzijn rondom deze late gevolgen te verhogen bij patiënten en zorgverleners. In deze workshop schetsen zij kort een beeld welke late gevolgen het meeste voorkomen en wat je er zelf aan kan doen. Hoe kun je er voor zorgen dat je gehoord wordt en je laten gevolgen niet aan de kant worden geschoven. Herkenning en erkenning.

Deze workshop wordt vormgegeven door een rondetafelsessie.

A. Hormoontherapie, wel of niet?

Sissie Grosfeld, verpleegkundig specialist Alexander Monro Ziekenhuis

Tachtig procent van de borstkankerpatiënten hebben een hormoongevoelige tumor.  Patiënten met een hormoongevoelige tumor krijgen daarom hormoontherapie, een behandeling die de effecten van uw hormoon oestrogeen tegengaat.

Hormoontherapie is nog volop in ontwikkeling. Uit onderzoek ontstaan steeds nieuwe inzichten over wat de beste samenstelling is en wanneer welke hormoontherapie gegeven moet worden. Uit de enquête van de Borstkankervereniging blijkt dat veel patiënten  met vragen rondlopen. welke bijwerkingen zijn er en wat kunt er zelf aan doen. Welke keuzes kunt u maken rondom hormoontherapie.

Deze lezing is geschikt voor patiënten die nog niet gestart zijn met de behandeling of reeds bezig zijn met de hormoontherapie.

B. Borstkanker ... en nu?!

Wanda Verhoeff, borstkankercoach en Miranda Kalksma, coach bij kanker

Precies vier jaar na de diagnose borstkanker verscheen op Valentijnsdag 2018 mijn boek Borstkanker… en nu?!

In dit boek stimuleert Wanda je de regie over je lichaam en je leven te nemen aan de hand van zeven thema’s. Zij geeft je praktische tips, waaraan je je kunt optrekken. Daarnaast lees je zeven verhalen van vrouwen met borstkanker of een voorstadium daarvan. Zij vertellen openhartig wat hen hielp tijdens hun ziekte- en herstelproces. Zij hadden elk een eigen manier, passie, gedrevenheid, focus of geloof om op de been te blijven. Zij delen hun verhaal om jou houvast te geven.

In deze workshop gaan we aan de slag met de zeven thema’s uit het boek en ga je op zoek naar jouw drijfveer, passie of stip op de horizon. Naar wat jou kracht geeft om door je ziekte- en herstelproces heen te komen.

De thema’s zijn:
1. Positiviteit
2. Ontspanning
3. Inspanning
4. Geestelijke verdieping
5. Voeding
6. Sociale steun
7. Werk

Later op de dag kun je ook met Wanda meelopen in de workshop: wandelcoaching.

Deze workshop is met name geschikt voor alle categoriën patiënten.

C. Late gevolgen van behandeling? VOLGEBOEKT

HELAAS IS DEZE WORKSHOP VOL EN KAN HIER NIET MEER VOOR GEKOZEN WORDEN.

D. Vermoeidheid

HELAAS IS DEZE WORKSHOP VOL EN KAN HIER NIET MEER VOOR GEKOZEN WORDEN.

Marlies Peters, Radboud UMC

Ongeveer 90 % van alle kankerpatiënten ervaart ernstige vermoeidheidsklachten tijdens hun behandeling. Ongeveer 25% van alle kankerpatiënten heeft een jaar na de behandeling nog last van ernstige vermoeidheidsklachten, waarbij er weinig verschillen gevonden worden in het type kanker of behandelvorm.  Vermoeidheidsklachten kunnen een grote, negatieve impact hebben op je werk, je gezin en vooral op je algehele gevoel van welzijn.

Vermoeidheid na kanker is al jaren een onderwerp van onderzoek, maar wat kun je daar uit halen voor je eigen leven? Veel  patiënten krijgen tal van goed bedoelde adviezen aangereikt door hun omgeving:  “Doe eens wat meer aan sport” tot “Neem je rust en slaap als je je moe voelt”…

Deze workshop is geschikt voor:

• Borstkankerpatiënten die nu behandeld worden
• (ex) Borstkankerpatiënten die klaar zijn met de behandeling
• Partners van borstkankerpatiënten patiënten

E. In gesprek over uitgezaaide borstkanker

Deze worskhop wordt verzorgd door de expertgroep Uitgezaaide borstkanker van de Borstkankervereniging Nederland (BVN)

Als je te horen krijgt dat je uitgezaaide borstkanker hebt, komt er veel op je af. Curatieve zorg (gericht op genezing) is uit beeld en je komt terecht in het proces van palliatieve zorg. Er is veel onzekerheid over hoe het nu verder moet en hoe lang je nog hebt.

Je komt steeds weer voor keuzes te staan en hebt behoefte aan grip en overzicht. Het is belangrijk dat je na de diagnose en bij alle daaropvolgende keuzemomenten steeds zorgt voor genoeg ruimte. Denk aan bijvoorbeeld extra gesprekken met je arts om duidelijk te krijgen wat je behandelmogelijkheden zijn. Of aan ruimte om stil te staan bij wat voor jou belangrijk is. Samen met je arts en naasten maak je vervolgens de keuze die het beste bij je past.

De expertgroep Uitgezaaide borstkanker van BVN heeft een zelfregie ‘dagboek’ ontwikkeld om je te helpen in de gesprekken met je arts. Door het dagboek in te vullen krijg je meer overzicht in je situatie en van de keuzes die je hebt gemaakt of in de toekomst nog moet maken.

Het kan jou én je arts helpen om het gesprek zoveel mogelijk te richten op jouw wensen en voorkeuren. Het dagboek bestaat uit vellen die je kunt printen en invullen. Is een vel vol, dan print je een nieuwe.

Tijdens deze workshop ga je een deel van het ‘dagboek’ invullen. Daarna gaan we samen in gesprek over hoe je jouw voorkeuren, zorgen of vragen met je arts kunt bespreken. Hoe je ervoor zorgt dat je gehoord wordt. Je kunt je laten inspireren door anderen of anderen met jouw ervaring verder helpen.

Deze workshop is alleen voorbehouden aan borstkankerpatiënten met uitgezaaide borstkanker en hun partners. 

F. Rondetafelsessies over Kanker en Arbeid

8000 werknemers worden per jaar geconfronteerd met borstkanker. Een diagnose die je wereld op de kop zet. Niet alleen de borstkankerpatiënt, maar ook de werkgever en collega’s moeten aan de slag om er alles aan te doen dat je je werk behoudt. Want met een gemiddelde verzuimduur van 380 dagen vraagt dat veel van alle betrokkenen.

Maar hoe doe jij dat? Hoe hou je zelf de regie, ook op momenten dat je wel iets anders aan je hoofd hebt tijdens de behandeling. Nadenken over behoud van je baan/werk begint al direct na de diagnose en is van groot belang. Soms jaren nadat je je behandeling hebt afgerond wordt je nog geconfronteerd met de late gevolgen van borstkanker die ook van invloed kunnen zijn op je werk. Hoe kun je werk zo inrichten dat het ook dan nog bij je blijft passen? En wie helpt je daarbij?

Tijdens deze rondetafelsessies staat het beantwoord krijgen van al je vragen centraal en krijgt je praktische handvatten aangereikt.

Je kunt een keuze maken uit 6 verschillende thema’s.

1 De rol van het UWV  door Anne Polak

Wat zijn de 2 kerntaken van het UWV bij de beoordeling van uw WIA rechten?

 • Welke rol speelt daarbij de verzekeringsarts?
 • Welke rol speelt daarbij de arbeidsdeskundige?
 • Wat is de rol van de oncologisch consulent van het UWV?
 • Hoe kun je jezelf op een beoordeling door het UWV voorbereiden?

2 Werken als onderdeel van herstel door José Provoost

Werken na kanker geeft weer structuur aan je leven en kan tegelijkertijd confronterend zijn. Toch kan werk een belangrijk onderdeel van herstel zijn. Klachten als vermoeidheid, gebrek aan concentratie en een verminderend geheugen op het werk kan lastig zijn.

Je zit met vragen als:

 1. “Kan ik nog wel werken?”,
 2. “Wat betekent werken tijdens mijn herstel?” en
 3. “Hoe bouw ik verantwoord mijn uren op?”

Deze workshop biedt handvaten bij het hervatten van werk tijdens en na de medische behandelingen. Verder geven we concrete adviezen die belangrijk zijn bij verder herstel.

3 ZZP-er worden en kanker door Rob Videler

Kanker en werk is een veelbesproken thema. Maar wat als je je baan verliest?  Misschien is ondernemen voor jou een optie.

Tijdens deze interactieve sessie:

 • ga je onderzoeken of zelfstandig ondernemerschap iets voor jou is
 • krijg je tips en adviezen voor het starten van een eigen onderneming
 • gaan we in op de valkuilen én voordelen van zelfstandig ondernemerschap

Na deze sessie:

 • heb je, als ondernemer (in spe) een directe hulplijn voor al je vragen!

4 (Horen en) Gehoord worden tijdens mijn (104 weken) verzuim – De wet Poortwachter door Marina Fransen

Werken en ziek zijn, daar heeft de overheid regels voor gemaakt en gebundeld in de Wet Verbetering Poortwachter. De strikt omlijnde protocollen zijn een handvat voor werkgevers en werknemers om samen te werken aan een effectieve inzetbaarheid van de werknemer.
Helaas blijkt uit de praktijk dat het allemaal niet altijd zo gemakkelijk gaat als hierboven beschreven met alle gevolgen van dien. Tijdens deze workshop worden de zakelijke en menselijke kanten van de wetgeving bekeken en met elkaar besproken.

– Wat kan jij als werknemer ondernemen om niet ondergesneeuwd te raken in deze soms harde zakelijke kant?
– Wanneer kan en mag er actie verwacht worden van zowel werkgever als werknemer?
– Hoe kun je er voor zorgen dat je gehoord wordt door zowel bedrijfsarts als werkgever?
– Wat kun je zelf doen en welke verantwoordelijkheden heb je zelf?
– Hoe gaat dat als de WIA-keuring voorbij is en er nog sprake is van medische klachten?

Een interessante en interactieve workshop waarbij jij als cliënt, patiënt of (ex)werknemer centraal staat.

5  Invloed ‘late gevolgen’ van kanker op werk door Anjo Bloemen

Ik wil jullie in deze workshop meenemen in mijn verhaal vanaf de diagnose borstkanker in 2011 en het moment van nu. Mijn verhaal laat zien hoe makkelijk dingen mis kunnen lopen, maar ook hoe complex het is voor zowel werknemer als werkgever om samen de juiste weg te vinden.

Voor mij is het een heel proces geweest met vallen en opstaan om uiteindelijk de juiste balans te vinden in mijn beperkingen en mijn werk.  Ja ik ga nu weer met plezier elke dag naar mijn werk,  wat ik  een ieder gun.  Ik vind het belangrijk  dat we tijdens deze workshop ook met elkaar in gesprek gaan over de problemen die men ervaart met werken tijdens behandelingen, re-integratie en ook over de late effecten behandeling in relatie tot werk.

Bekijk hier de oproep van Anjo

 

6 De rol van de bedrijfsarts oncologie (BACO) door Ton Jenner

De bedrijfsartsconsulent oncologie: de brug van kanker naar werk

Word jij wel gehoord door je leidinggevende, je collega’s, je bedrijfsarts? En word je ook begrepen? Zit je met vragen zoals:

 • Mag ik tijdens de behandelingen werken?
 • Wat vertel in mijn leidinggevende en collega’s over mijn ziekte?
 • Wat kan mij helpen om weer goed terug te keren in (mijn) werk?
 • Hoe bouw ik mijn werk weer op?
 • Wat bespreek ik met mijn bedrijfsarts?
 • Als ik ga solliciteren, vertel ik dan dat ik kanker heb gehad?
 • Hoe zit dat precies met mijn WIA-keuring?

Dan kun je (al vanaf het moment van de diagnose) een beroep doen op de medische deskundigheid van een gespecialiseerd bedrijfsarts: de bedrijfsartsconsulent oncologie (BACO). De BACO is deskundig op het gebied van terugkeer naar werk bij en na kanker.
Als je terug wilt keren naar je werk kan de BACO ondersteunend zijn voor je werkgever, je collega’s èn voor jou (en ook als je zzp’er of werkzoekende bent). Hij kan antwoord geven op de specifieke vragen over kanker en werk(hervatting), omdat hij de taal van de behandelaars en de taal van de werkvloer begrijpt en spreekt. Hij heeft inzicht in de late gevolgen van de behandelingen en weet dit inzicht te vertalen naar werkmogelijkheden op langere termijn. Maar ook als je na jaren nog klachten hebt kun je bij hem terecht. De BACO kan je namelijk ook adviseren over de verschillende behandelmogelijkheden van de (late) gevolgen van de kankerbehandelingen. De BACO helpt je de brug te slaan van kanker naar werk.

13.00 – 13.45 uur

Lunch – 1e verdieping Paviljoen gebouw

13.00 – 17.00 uur

De huiskamer is geopend

Nieuw tijdens het borstkankersymposium

Het bezoeken van het borstkankersymposium is voor jou als bezoeker soms best even zwaar. Vermoeidheid kan even toeslaan of er zijn andere vragen die opkomen waar je graag met iemand over wil praten. Dan is er nu de huiskamer. Hier mag je binnenlopen als je daar behoefte aan hebt om even tot rust te komen. Om andere bezoekers binnen de veilige muren van de huiskamer te ontmoeten, gehoord te worden en even rust te nemen. Ruth Mary Thodé ontvangt je graag en biedt een luisterend oor.

14.00 – 15.00 uur

Workshopronde 2:

A. Late bestralingsschade en hyperbare zuurstoftherapie

Nicole Spruijt

Ongeveer 10% van de mensen die bestraling hebben gehad krijgt last van late bestralingsschade: pijn, oedeem, verharding van de borst, bewegingsbeperking van de schouder, terugkerende ontstekingen en/of slecht genezende wonden in het bestraalde gebied.

De aard en ernst van de klachten verschillen, zo ook de behandelingen. Met oedeemtherapie en/of kleine aanpassingen in het dagelijks leven kunnen sommige mensen prima functioneren ondanks de late bestralingsschade. Indien de late bestralingsschade een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van leven is het goed om te weten dat er ook een andere behandeling is: hyperbare zuurstoftherapie (afgekort HBOT voor “hyperbaric oxygen therapy”).

Wat is HBOT? Waarom kan het helpen bij late bestralingsschade? Wat is het te verwachten effect van de behandeling? Zijn er bijwerkingen? Wie kan de behandeling ondergaan?

Schroom niet om bestralingsklachten te bespreken met uw huisarts of specialist. Indien uw arts de optie van HBOT niet bespreekt, schroom dan niet om hier zelf over te beginnen.

Deze workshop is geschikt voor:

• Borstkankerpatiënten die nu behandeld worden
• (ex) Borstkankerpatiënten die klaar zijn met de behandeling
• Partners van borstkankerpatiënten patiënten

B. Chemobrains en meer

Sanne Schagen

Mensen die borstkanker hebben of ooit hebben gehad, kunnen soms cognitieve klachten krijgen. De meest voorkomende cognitieve klachten zijn geheugen- en concentratieproblemen. Vaak wordt hiervoor de term ‘chemobrein’ gebruikt, maar deze dekt eigenlijk niet de lading: de klachten worden namelijk niet alleen door chemotherapie veroorzaakt. Patiënten die niet met chemotherapie behandeld zijn kunnen ook cognitieve klachten ervaren. Wel is aangetoond dat chemotherapie een bijdrage kan leveren aan het ontstaan van de klachten.

Gelukkig krijgt lang niet elke borstkankerpatiënt te maken met cognitieve problemen. Maar waarom sommige patiënten kwetsbaar zijn voor het ontwikkelen van cognitieve problemen en anderen niet, weten we nog niet precies. Het moge duidelijk zijn dat dit inzicht noodzakelijk is om een in de toekomst een goede keuze te kunnen maken voor een effectieve therapie met weinig bijwerkingen.

In deze workshop wordt, aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, ingegaan op wat er bekend is over de oorzaken van cognitieve problemen bij borstkankerpatiënten, de mate waarin deze problemen voorkomen, de ernst van deze problemen en de risicofactoren voor het ontwikkelen van dergelijke symptomen. Daarnaast wordt gesproken over de huidige mogelijkheden om dergelijke cognitieve klachten te verminderen.

C. Wat zie jij er goed uit!

HELAAS IS DEZE WORKSHOP VOL EN KAN HIER NIET MEER VOOR GEKOZEN WORDEN.

Yess Beniers

Hoe vaak hoor jij goedbedoeld ‘Wat zie jij er goed uit’. En  voel je je dan ook optimaal of zijn er regelmatig momenten dat je moet uitleggen dat je toch heel moe bent, niet meer zoveel aan kunt als voor dat je ziek werd. Voor mensen in je omgeving is het feit dat de chemo of de bestraling achter de rug is, vaak ook het moment om je te zien als iemand die weer genezen is en dus weer gezond. Dat dat niet het geval is, weten alle vrouwen en mannen die borstkanker hebben gehad. Maar hoe zorg jij dat je gehoord wordt. Hoe doen anderen dat. Wat doe je wel en wat doe je niet.

Deze workshop is met name gericht voor mannen en vrouwen die klaar zijn met de behandeling.

D. Borstkanker en de impact op je gezin VOLGEBOEKT

HELAAS IS DEZE WORKSHOP VOL EN KAN HIER NIET MEER VOOR GEKOZEN WORDEN.

Dineke Verkaik

Als je te horen krijgt dat je borstkanker hebt, is een van de eerste vragen die opkomen: “hoe vertel ik het aan mijn kinderen?” Het is nog moeilijk te overzien wat er gaat veranderen en welke gevolgen de ziekte heeft voor jou en voor de rest van het gezin. Maar een ding is zeker: het heeft veel impact op de kinderen. Je kunt je als ouder veel zorgen maken of het wel goed gaat met je kind(eren) en of ze wel toekomen aan hun eigen ontwikkeling. Helaas is er nog weinig onderzoek gedaan naar de factoren die een rol spelen in het gezin als een ouder kanker krijgt. Prof. Dr. Paul Boelen en Dineke Verkaik doen onderzoek naar de
gevolgen van kanker voor het gezin en wat helpt om er goed mee om te gaan. In deze workshop geeft Dineke Verkaik informatie over het onderzoek en geeft zij een indruk van de bevindingen, ervaringen, valkuilen en tips die uit het onderzoek naar voren komen. Ook is er een uitleg over taken die houvast geven binnen een gezin, om met de ingrijpende gevolgen van kanker om te gaan. Bijvoorbeeld op welke manier je als ouder op een goede manier kunt communiceren met je kind(eren) over de ziekte en over je emoties. En welke belangrijke dingen je kunt doen om het hele gezin zo goed mogelijk voor te bereiden op wat komen gaat. Na de presentatie is er volop gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

E. Borstkanker en de (kunstmatige) overgang VOLGEBOEKT

HELAAS IS DEZE WORKSHOP VOL EN KAN HIER NIET MEER VOOR GEKOZEN WORDEN

Als je een heftige tijd achter de rug hebt en borstkanker hebt overleefd wil je niets liever dan dat alles weer gewoon is. Je wil die periode zo snel mogelijk achter je laten. Maar zo simpel is het vaak niet. Want al die overgangsklachten maken het onmogelijk om dat te vergeten.

Moeite met slapen, concentratieverlies, opvliegers, pijn bij het vrijen, stijve gewrichten en een kort lontje hebben, zijn slechts een aantal verschijnselen die je kunt ervaren als je in de overgang bent. Dat je hoofd een andere kant op wil dan je lichaam frustreert je misschien nog wel het meeste.

De overgang is een natuurlijke fase in het vrouwenleven, echter door ziekte of erfelijke aanleg kun je daar vroegtijdig en plotseling mee te maken krijgen. We gaan samen op zoek naar juiste, veilige en praktische oplossingen om ervoor te zorgen dat jij je vitaler gaat voelen in het dagelijkse leven.

Veel vrouwen gaan ervan uit dat overgangsklachten niet te beïnvloeden zijn. Dit is een misvatting. Zo versterkt stress overgangsklachten. Door stress effectief aan te pakken, kun je jouw overgang minder heftig laten verlopen en weer lekkerder in je vel komen te zitten.

Tijdens deze workshop geven we praktische tips.

F. Rondetafelsessies over Kanker en Arbeid

8000 werknemers worden per jaar geconfronteerd met borstkanker. Een diagnose die je wereld op de kop zet. Niet alleen de borstkankerpatiënt, maar ook de werkgever en collega’s moeten aan de slag om er alles aan te doen dat je je werk behoudt. Want met een gemiddelde verzuimduur van 380 dagen vraagt dat veel van alle betrokkenen.

Maar hoe doe jij dat? Hoe hou je zelf de regie, ook op momenten dat je wel iets anders aan je hoofd hebt tijdens de behandeling. Nadenken over behoud van je baan/werk begint al direct na de diagnose en is van groot belang. Soms jaren nadat je je behandeling hebt afgerond wordt je nog geconfronteerd met de late gevolgen van borstkanker die ook van invloed kunnen zijn op je werk. Hoe kun je werk zo inrichten dat het ook dan nog bij je blijft passen? En wie helpt je daarbij?

Tijdens deze rondetafelsessies staat het beantwoord krijgen van al je vragen centraal en krijgt je praktische handvatten aangereikt.

Je kunt een keuze maken uit 6 verschillende thema’s.

1 De rol van het UWV door Anne Polak

Wat zijn de 2 kerntaken van het UWV bij de beoordeling van uw WIA rechten?

 • Welke rol speelt daarbij de verzekeringsarts?
 • Welke rol speelt daarbij de arbeidsdeskundige?
 • Wat is de rol van de oncologisch consulent van het UWV?
 • Hoe kun je jezelf op een beoordeling door het UWV voorbereiden?

2 Werken als onderdeel van herstel door José Provoost – DE WORKSHOP IS VOLGEBOEKT. KIES WORKSHOP 6 ZODAT U AL UW VRAGEN KUNT STELLEN AAN DE BEDRIJFSARTS CONSULENT ONCOLOGIE

Werken na kanker geeft weer structuur aan je leven en kan tegelijkertijd confronterend zijn. Toch kan werk een belangrijk onderdeel van herstel zijn. Klachten als vermoeidheid, gebrek aan concentratie en een verminderend geheugen op het werk kan lastig zijn.

Je zit met vragen als:

 1. “Kan ik nog wel werken?”,
 2. “Wat betekent werken tijdens mijn herstel?” en
 3. “Hoe bouw ik verantwoord mijn uren op?”

Deze workshop biedt handvaten bij het hervatten van werk tijdens en na de medische behandelingen. Verder geven we concrete adviezen die belangrijk zijn bij verder herstel.

3 ZZP-er worden en kanker door Rob Videler

Kanker en werk is een veelbesproken thema. Maar wat als je je baan verliest?  Misschien is ondernemen voor jou een optie.

Tijdens deze interactieve sessie:

 • ga je onderzoeken of zelfstandig ondernemerschap iets voor jou is
 • krijg je tips en adviezen voor het starten van een eigen onderneming
 • gaan we in op de valkuilen én voordelen van zelfstandig ondernemerschap

Na deze sessie:

 • heb je, als ondernemer (in spe) een directe hulplijn voor al je vragen!

4 (Horen en) Gehoord worden tijdens mijn (104 weken) verzuim –  De wet Poortwachter door Marina Fransen

Werken en ziek zijn, daar heeft de overheid regels voor gemaakt en gebundeld in de Wet Verbetering Poortwachter. De strikt omlijnde protocollen zijn een handvat voor werkgevers en werknemers om samen te werken aan een effectieve inzetbaarheid van de werknemer.
Helaas blijkt uit de praktijk dat het allemaal niet altijd zo gemakkelijk gaat als hierboven beschreven met alle gevolgen van dien. Tijdens deze workshop worden de zakelijke en menselijke kanten van de wetgeving bekeken en met elkaar besproken.

– Wat kan jij als werknemer ondernemen om niet ondergesneeuwd te raken in deze soms harde zakelijke kant?
– Wanneer kan en mag er actie verwacht worden van zowel werkgever als werknemer?
– Hoe kun je er voor zorgen dat je gehoord wordt door zowel bedrijfsarts als werkgever?
– Wat kun je zelf doen en welke verantwoordelijkheden heb je zelf?
– Hoe gaat dat als de WIA-keuring voorbij is en er nog sprake is van medische klachten?

Een interessante en interactieve workshop waarbij jij als cliënt, patiënt of (ex)werknemer centraal staat.

5  Invloed ‘late gevolgen’ van kanker op werk door Anjo Bloemen

Ik wil jullie in deze workshop meenemen in mijn verhaal vanaf de diagnose borstkanker in 2011 en het moment van nu. Mijn verhaal laat zien hoe makkelijk dingen mis kunnen lopen, maar ook hoe complex het is voor zowel werknemer als werkgever om samen de juiste weg te vinden.

Voor mij is het een heel proces geweest met vallen en opstaan om uiteindelijk de juiste balans te vinden in mijn beperkingen en mijn werk.  Ja ik ga nu weer met plezier elke dag naar mijn werk,  wat ik  een ieder gun.  Ik vind het belangrijk  dat we tijdens deze workshop ook met elkaar in gesprek gaan over de problemen die men ervaart met werken tijdens behandelingen, re-integratie en ook over de late effecten behandeling in relatie tot werk.

Bekijk hier de oproep van Anjo

6 De rol van de bedrijfsarts oncologie (BACO) door Ton Jenner

De bedrijfsartsconsulent oncologie: de brug van kanker naar werk

Word jij wel gehoord door je leidinggevende, je collega’s, je bedrijfsarts? En word je ook begrepen? Zit je met vragen zoals:

 • Mag ik tijdens de behandelingen werken?
 • Wat vertel in mijn leidinggevende en collega’s over mijn ziekte?
 • Wat kan mij helpen om weer goed terug te keren in (mijn) werk?
 • Hoe bouw ik mijn werk weer op?
 • Wat bespreek ik met mijn bedrijfsarts?
 • Als ik ga solliciteren, vertel ik dan dat ik kanker heb gehad?
 • Hoe zit dat precies met mijn WIA-keuring?

Dan kun je (al vanaf het moment van de diagnose) een beroep doen op de medische deskundigheid van een gespecialiseerd bedrijfsarts: de bedrijfsartsconsulent oncologie (BACO). De BACO is deskundig op het gebied van terugkeer naar werk bij en na kanker.

Als je terug wilt keren naar je werk kan de BACO ondersteunend zijn voor je werkgever, je collega’s èn voor jou (en ook als je zzp’er of werkzoekende bent). Hij kan antwoord geven op de specifieke vragen over kanker en werk(hervatting), omdat hij de taal van de behandelaars en de taal van de werkvloer begrijpt en spreekt. Hij heeft inzicht in de late gevolgen van de behandelingen en weet dit inzicht te vertalen naar werkmogelijkheden op langere termijn. Maar ook als je na jaren nog klachten hebt kun je bij hem terecht. De BACO kan je namelijk ook adviseren over de verschillende behandelmogelijkheden van de (late) gevolgen van de kankerbehandelingen. De BACO helpt je de brug te slaan van kanker naar werk.

G. Workshop in de buitenlucht: Wandelcoaching

Wanda Verhoeff,  borstkankercoach en Martha Wieling, lifecoach

Wist je dat als je wandelt niet alleen je lichaam in beweging is, maar ook de hersenen in beweging komen? De natuur werkt rustgevend, inspirerend en boort je creativiteit aan. Je komt uit je vertrouwde wereld en gaat tijdens een wandeling letterlijk nieuwe paden verkennen, je horizon verbreden. Je ervaart dat je onderdeel bent van een groter geheel. De natuur verandert constant. Je wordt je ervan bewust dat jouw leven ook constant verandert. Dat je vertrouwen kunt hebben in wat zich ontvouwt.

In de workshop Wandelcoaching trekken we erop uit op het mooie Landgoed Zonneheuvel in Doorn. Je kunt dan zelf de kracht van wandelcoaching ervaren. In een groep kunnen we oefeningen doen om bij jezelf te komen, in je kracht te staan en los te laten wat je niet meer nodig hebt, zoals angst of verdriet.

Neem geschikte (wandel)schoenen mee en kleed je passend bij de weersomstandigheden. Als het heel slecht weer is, zullen we deze workshop vervangen door een goed groepsgesprek binnen.

15.00 – 16.00 uur

De ontmoeting is gecreerd zodat je met lotgenoten, sprekers, coaches in gesprek kunt gaan. Je kunt van elkaar leren en vragen stellen. Bij de stands staan verschillende coaches voor je klaar om met je in gesprek te gaan. In de huiskamer kun je tot rust komen. In verschillende kamers zitten professionals voor je klaar om je vraag te beantwoorden over specifieke thema’s. Let op, voor deze drie onderwerpen moet je je van te voren inschrijven.

De ontmoeting

Kamer 1 Ja, ik hoor mijzelf - over Sexualiteit en kanker door Josha Louwerse.

Zie ik mijzelf? Zie jij mij?
Kan ik mezelf zien zoals ik nu ben? Mag je mij wel zien zoals ik nu ben?

Beginvragen die tevens een opstap kunnen zijn naar het thema seksualiteit. Wat is er veranderd in mij, waardoor vrijen niet meer zo fijn is als eerst? Wat is er toch gebeurd waardoor ik mijzelf mijlenver voel staan ten opzichte van mijn partner? Hoe kan ik het onderwerp bespreekbaar krijgen?

Praten over vrijen, seks, intimiteit is niet altijd even makkelijk. Soms speelt er schaamte, soms speelt er twijfel, soms missen we een geschikte gesprekspartner. Tijdens de behandeling tegen borstkanker en ook daarna wordt het er vaak niet makkelijker op om over seksualiteit te praten. Er zijn nog zoveel meer elementen in je leven, die ook weer vorm moeten gaan krijgen. Seksualiteit is daar één van…we zijn echter soms geneigd om seksualiteit ergens op een lager plek te schalen.

Maar vandaag niet. Vandaag wil ik de drempel verlagen om over seks, vrijen, intimiteit te praten. Gewoon… als vrouwen onder elkaar, met wederzijdse openheid, met vertrouwen dat wat we bespreken in onze ruimte zal blijven, met humor en kwetsbaarheid.
Wil je gehoord worden, tips krijgen hoe je je seksuele leven weer iets meer vorm kunt geven?
Kom naar de ontmoeting “ja ik hoor mijzelf”

Als voorbereiding vraag ik aan je om met een gerichte vraag te komen. Ik kan je niet beloven dat we de oplossing al vinden, maar je zult zeer zeker gehoord worden!
Deze ontmoeting is geschikt voor alle vrouwen die worstelen met hun eigen thema’s op seksueel gebied ten gevolgen van de behandeling (medicamenteus dan wel operatie) van borstkanker. Wil je aanwezig zijn, dan moet je je van te voren opgeven.

Deze ontmoeting kan een beperkt aantal deelnemers een plek geven en is alleen bedoeld voor vrouwen die nu behandeld worden voor borstkanker of de behandeling achter de rug hebben.

Kamer 2 Kanker en angst voor doodgaan door Machteld Wentzel

Ontmoeting ‘Praten over de dood ‘

Het is heel natuurlijk dat de angst om dood te gaan groter wordt als je borstkanker hebt gekregen. Hoe leef je met die angst voor de dood?
Vaak zegt de mate van angst wel iets over hoe de persoon al eerder in het leven stond. Was er al angst en wat betekende die? Wat betekent de angst nu voor je?
En in het hier en nu: is de angst reeel? En in de toekomst, weet je niet of de borstkanker terug komt… En wat valt er dan te doen, hoe bang ben je dan?

We gaan in gesprek over de facetten: hoe zit jij in jouw angst, wat zegt dat over jou en jouw verleden, wat betekent de angst voor je en welke gedachtes helpen jou om ermee om te gaan.
We doen dit in de vorm van een begeleide praatsessie en werkvormen die uitnodigen tot het vertellen van jouw verhaal.

Machteld Wentzel is coach en ervaringsdeskundige. Ze heeft naar aanleiding van haar borstkanker het boek Kans op zon geschreven en zich verdiept in het thema Praten over de dood. Dit heeft ze vormgegeven in een talkshow, daarnaast coacht zij mensen in het leven met angst voor de dood.

Kamer 3 Partner van een borstkankerpatiënt, wie luistert er naar jou? door Dineke Verkaik

Dineke Verkaik

Partner van een borstkankerpatiënt, het gaat je niet in de koude kleren zitten. Vanaf het moment dat de diagnose is gesteld, sta je voor je gevoel misschien deels buitenspel. Je moet lijdzaam toekijken hoe de diagnose ingrijpt in jullie leven. De patiënt krijgt – gelukkig maar – alle aandacht van artsen en verpleegkundigen. Tijdens de ziekte, de behandeling en de revalidatie wil je als partner ondersteunen, opbeuren, er zijn. Zelfs jaren later, als de kanker deels verledentijd is, blijven er misschien wel late gevolgen die binnen de relatie en het gezin, een grote rol blijven spelen. En waar sta je zelf gedurende dit proces. Wie is er voor jou, waar haal je je informatie en wat kan je er zelf aan doen.

Deze ontmoeting is alleen bedoeld voor partners van patiënten.

15.00 – 16.00 uur

Yoga en Borstkanker door Renate Boerkamp

Tijdens het traject van herstel na de operatie en tijdens de chemotherapie heb ik veel aan yoga gedaan. Door middel van yogabeoefening regelmatig bewust aandacht schenken aan mijn fysieke en mentale welzijn heeft mij heel goed gedaan.

‘Gehoord worden’, het is een prachtig en veelomvattend thema dit jaar.
Tijdens dit symposium mag ik een yogasessie verzorgen. Ook in Yoga is ‘gehoord worden’ een onderwerp. Als je borstkanker hebt, dan kun je tijdens of na de behandelingen tegen fysieke beperkingen aanlopen of door vermoeidheid overmand worden. Daarnaast is de mentale belasting vaak groot en ligt (onbewuste) spanning op de loer. Rust en ontspanning zijn juist dan, maar ook na het traject van behandelingen, van groot belang om balans te vinden of in balans te blijven. Luisteren naar je lichaam speelt daarin een belangrijke rol. Yoga kan daarin ondersteunend zijn en helpen het lichaamsbewustzijn te vergroten, spanningsgebieden beter te herkennen en te beter te ontspannen.

Tijdens dit symposium wil ik mensen graag door middel van eenvoudige yogaoefeningen een stukje rust en ontspanning bieden en daarmee kennis laten maken met een uiterst rustige vorm van yoga, waarbij ‘luisteren naar het lichaam’ centraal staat.

Kanker en voeding door Maarten Schellekens in de Congreszaal

Medisch Tatoeëren

Mijn naam is Alma Boerland, ik ben 58 jaar. Na het VWO heb ik de opleiding tot schoonheidsspecialiste gevolgd. Sindsdien heb ik veel extra cursussen gevolgd in binnen en buitenland.
Zo ben ik mij helemaal gaan specialiseren in het cosmetisch en medisch pigmenteren/ tatoeëren. Met heel veel passie en plezier werk ik reeds 15 jaar met een aantal ziekenhuizen samen en pigmenteer met 3D technieken tepels op een gereconstrueerde borst. Als U interesse heeft in deze vorm van tatoeëren, bent U van harte welkom tijdens de ontmoeting.  Ik vertel u graag meer over dit dankbare werk.
Of neem alvast een kijkje op mijn Website www.almaboerland.nl

Graag tot ziens op 6 oktober.

16.00 – 16.30 uur

Plenaire afsluiting door Manon Huizing

16.30- 16.40 uur

16.40- 17.30 uur

17.15 uur

Word jij gehoord – Pear Ly

Gezellig napraten met een sapje.

Vertrek pendelbus naar Station Driebergen Zeist. Geschatte reisduur 30 minuten.

Als eerste op de hoogte van
Borstkankersymposium 2018?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

 Wil je als eerste geïnformeerd worden? Meld je dan aan via onderstaand formulier! Tevens ontvang je het online magazine dat vier keer per jaar verschijnt.

Contact

We zijn op dit moment niet online. Laat een bericht achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

0