Bron: MedicalFacts, Mélany Schäefers – 28 juni 2017

Zwangerschap vergroot niet de kans op terugkeer borstkanker. Dat blijkt uit een onderzoek gepresenteerd op #ASCO17 (AMERICAN SOCIETY OF CLINICAL ONCOLOGY ANNUAL MEETING)

Uit het onderzoek onder 1.200 vrouwen,  blijkt dat het hebben van een baby, na de diagnose van borstkanker, er niet voor zorgt dat de kans dat de kanker terugkomt, wordt vergroot.  Een geruststelling voor de overlevenden van borstkanker.

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in de fase van hun leven waarin ze kinderen kunnen krijgen. Rekening houdend met de huidige trend van op later leeftijd zwanger worden, komt borstkanker dus ook vaker voor bij vrouwen die nog niet zwanger zijn geworden maar dit wel zouden willen

Artsen en patiënten hebben zich lang zorgen gemaakt over het feit dat zwangerschap de kans op terugkeer van borstkanker zou kunnen vergroten, met name voor vrouwen met de ER-positieve vorm. Omdat ER-positieve borstkanker wordt gestimuleerd door oestrogeen, is de angst dat hormoonniveaus tijdens de zwangerschap mogelijk achtergebleven kankercellen – die na behandeling in het lichaam achterblijven – aanzetten om te groeien.

Een andere zorg met betrekking tot zwangerschap bij vrouwen met ER-positieve kanker is de noodzaak om de hormoontherapie adjuvans (na chirurgie) te onderbreken voordat je probeert zwanger te worden. Dergelijke hormoontherapie helpt terugkeer van kanker te voorkomen, en het wordt aanbevolen dat vrouwen de therapie ten minste 5 jaar en in enkele gevallen tot 10 jaar volgen.

De bevindingen uit het onderzoek bevestigen dat de wens om zwanger te worden na borstkanker, niet ontmoedigd moet worden.

“Patiënten en artsen moeten, bij de beslissing hoe lang er moet worden gewacht voor zwanger te worden, rekening houden met het persoonlijke borstkankerrisico van iedere vrouw, vooral bij vrouwen die aanvullende hormoontherapie hebben gehad.”

Voor het volledige artikel,  https://www.medicalfacts.nl/2017/06/28/zwangerschap-vergroot-kans-op-terugkeer-borstkanker-asco17/