Ingrid Steenkist

Ik ben Ingrid Steenkist. Na ruim 25 jaar in het VUMC in Amsterdam gewerkt te hebben wilde ik graag iets anders doen buiten het ziekenhuis. Dat was al een aantal jaren mijn wens. Eerst heb ik een coaching opleiding gedaan en daarna kwam de vraag: Wie ga ik coachen? Ik weet veel van oncologie en het past goed bij me, dus daar kwam ik bij uit. Een collega attendeerde me op Stichting OOK. Daar heb ik de opleiding tot ondersteuningsconsulent gevolgd en kon ik daar ook deze rol vervullen.
Ik ben een doorgewinterde oncologieverpleegkundige op het gebied van hematologie en put voortdurend uit eigen kennis en ervaring. Als oncologieverpleegkundige keek ik veel naar hulpverlening in en om Amsterdam, maar nu als ondersteuningsconsulent kijk ik veel breder in het
land. Als ondersteuningsconsulent voer je een gesprek met de patiënt of naaste. Je onderzoekt wat de hulpvraag is; wat hebben ze nodig? Men moet er zelf mee komen, maar je ondersteunt ze met erachter te komen door middel van de gesprekstechnieken.
Veel borstkankerpatienten lopen ook de module ‘Op adem na borstkanker’ door. Hierin kijken ze zelfstandig terug naar de periode van ziek zijn en mag ik als ondersteuningsconsulent met ze meelopen en ondersteunen waar nodig.