De Sprekers

 • Femke van Gennip

  Ik ben Femke van Gennip, vaste waarnemend huisarts in 2 vaste praktijken in Zeist. Hiernaast ben ik erg actief op het gebied van patienten met chronische rugpijn (we zijn bezig met het oprichten van een centrum in Zeist), werk ik regelmatig mee aan nieuwe richtlijnen in de huisartsenzorg en zoek ik ook graag de samenwerking op met specialisten omdat we veel van elkaar kunnen leren. Afgelopen week was ik huisartsvoorzitter op het congres Praktische huisartsgeneeskunde. Dat was ook een hele mooie en leerzame ervaring. Ik woon in Soest en heb 3 dochters, van 4, 7 en 9 jaar.

 • Ingeborg Lups-Dijkema

  In 2015 kreeg Ingeborg borstkanker. Van een fulltime werkende moeder met een drukke baan veranderde ze in een full time patiënt.

  Het normale gezinsleven veranderde hierdoor. Met name de kinderen zijn keihard geconfronteerd met deze nieuwe werkelijkheid. De vanzelfsprekende moederrol moest nu gedeeltelijk door de kinderen (10 en 12 jaar) en man opgepakt worden.

  Naast de emoties van de ziekte leidde dit tot bijkomende emoties. Normaal weten ouders daar wel mee om te gaan, maar die zijn door de nieuwe toestand bezig met heel andere zaken. De kinderen hadden veel emoties als verdriet, nachtmerries, angst voor het verlies van hun moeder en heel veel onzekerheid. Ze kwamen met deze emoties niet naar hun ouders, want die waren druk met alle behandelingen en gingen hun ontzien. In het ziekenhuis werd er geen rekening gehouden met de kinderen. Het werd eerder als lastig ervaren als ze mee kwamen. Kortom, er was nergens gehoor voor de kinderen, thuis niet, op school niet en ook niet in het ziekenhuis. De emoties zijn er tijdens, maar ook na het ziekteproces want de onzekerheid en angst op terugkeer blijft.

  Helaas blijkt dat veel gezinnen hier tegenaan lopen. Jaarlijks worden er 6500 gezinnen getroffen door kanker en dit worden er steeds meer. Het is nu nog afhankelijk waar je woont of er ondersteuning in de gemeente aangeboden worden. Dit was voor Ingeborg de reden om Stichting Langs de zijlijn op te richten.

  Ingeborg wil met de Stichting Langs de Zijlijn en de landelijke dag aandacht vragen voor de gevolgen voor kinderen uit het gezin als een ouder wordt getroffen door kanker. Dat moet leiden tot meer begrip voor de positie van kinderen en dat de kinderen bij aanvang gehoord worden en bij behoefte gebruik kunnen maken van ondersteuning. Dit kan veel ellende op latere leeftijd voorkomen.

  Stichting Langs de zijlijn organiseert ook jaarlijks een landelijke dag over de impact van kanker op een gezin. Het kind staat deze dag centraal en ervaart dat hij/zij er niet alleen voor staat. Een leuke dag met workshops, veelal onder leiding van bekende Nederlanders. De eerstvolgende dag is op 15 juni 2019.

 • Alma Boerland

  Mijn naam is Alma Boerland, ik ben 58 jaar. Na het VWO heb ik de opleiding tot schoonheidsspecialiste gevolgd. Sindsdien heb ik veel extra cursussen gevolgd in binnen en buitenland. Zo ben ik mij helemaal gaan specialiseren in het cosmetisch en medisch pigmenteren/ tatoeëren .
  Met heel veel passie en plezier werk ik reeds 15 jaar met een aantal ziekenhuizen samen en pigmenteer met 3D technieken tepels op een gereconstrueerde borst. Als u interesse heeft in deze vorm van tatoeëren, bent u van harte welkom en vertel ik u graag meer over dit dankbare werk. Of neem alvast een kijkje op mijn website www.almaboerland.nl

  Graag tot ziens op 6 oktober.

 • Pear Ly

  Mijn naam is Pearly. Ik ben moeder van 5 kids.
  6 juni 2017 kreeg ik de diagnose Tripple Positieve borstkanker. Ik schrijf gedichten en deze worden tevens opgenomen in het Jij Speelt de Hoofdrol Magazine. Publicaties

  Op 6 oktober mag ik het symposium afsluiten met een aantal van mijn gedichten.

 • Sissi Grosfeld

  Ik ben Sissi Grosfeld. Ik werk als verpleegkundig specialist in het Alexander Monro Ziekenhuis te Bilthoven. Als verpleegkundig specialist sta ik met een been in het verpleegkundig domein en met een been in het medisch domein. Dat betekent dat ik echt holistische zorg kan geven.

  De hormonale behandeling van borstkanker heeft vele kanten en daarom is het belangrijk om dit holistisch aan te pakken. Het is vooral belangrijk dat mensen weten waarom er een advies voor deze behandeling is, en wat ze zelf kunnen doen om te zorgen dat er zo min mogelijk bijwerkingen zijn.

 • Manon Huizing

  Manon Huizing is gespecialiseerd in de behandeling van borstkanker en gynaecologische kankers. Strikt genomen moeten we zeggen en schrijven ‘prof. dr. Manon Huizing’, maar daar past ze liever voor. Ze wil op dezelfde hoogte staan als haar patiënten om contact te kunnen leggen met de mens achter de patiënt. Echt verwonderlijk is het dus niet dat ze zich aan ons voorstelt als ‘Manon’ en niet als ‘professor Huizing’.

  Meer over Manon lees je in het Belgische tijdschrift Alles over Kanker. 

 • Anne Polak

  Na 12 jaar financiële advisering aan particulieren en later bedrijven, heeft Anne haar aandachtsgebied verlegd naar de re-integratie. Haar ervaring heeft zij opgedaan als specialiste verzuim en WGA bij een landelijk opererend re-integratiebedrijf. Anne is sinds 2010 werkzaam bij ENgage Werkgeversadvies als arbeidsdeskundige en WIA- specialist. Naast arbeidsdeskundige onderzoeken voert zij bezwaar en beroepsprocedures. Zij richt zich bij ENgage op de advisering van werkgevers en andere relaties ten aanzien vraagstukken ten aanzien van de (financiële) impact van langdurig verzuim en arbeidsongeschiktheid op de betrokken partijen. De ervaringen die zij opdoet geeft zij door als trainer in diverse opleidingen, Haar doel: heldere communicatie tussen alle partijen en op alle niveaus. Helder communiceren betekent objectiveren, accepteren, haalbare doelen stellen en reële tijdsafspraken maken.

 • Femme Zijlstra

  Femme Zijlstra is mammaradioloog in het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven. In dit gespecialiseerde ziekenhuis is de radioloog meer dan iemand die de foto’s bekijkt.

  De radioloog heeft hier een belangrijke centrale rol in de onderzoeken en communicatie met de patient. Femme heeft naast haar scherpe kritische blik op de beelden een sterk oog voor de kwetsbare situatie waarin een vrouw zich meldt met haar onzekerheid over de borst. Zo neemt zij de tijd om vanuit het perspectief van de vrouw onderzoek te doen.

  In de echokamer hangt een speciaal meekijkscherm aan het plafond waarop de vrouw mee kan kijken en uitleg krijgt van haar. Femme gelooft in de kracht van “female intuition”. Zij drukt haar patienten op het hart om die intuïtie serieus te nemen en verder te ontwikkelen.

  “Screening en rongenfoto’s maken blijkt regelmatig onvoldoende om borstkanker te ontdekken. De “eigen wijsheid” van de vrouw in kwestie draagt in belangrijke mate bij aan een tijdige en juiste diagnose. En dat is cruciaal voor de behandeling van deze veel voorkomende ziekte.”

 • Machteld Wentzel

  Machteld Wentzel is coach en ervaringsdeskundige. Ze heeft naar aanleiding van haar borstkanker het boek Kans op zon geschreven en zich verdiept in het thema Praten over de dood. Dit heeft ze vormgegeven in een talkshow, daarnaast coacht zij mensen in het leven met angst voor de dood.

 • Wanda Verhoeff

  Wanda Verhoeff was 45 jaar toen zij de diagnose borstkanker kreeg. Voor die tijd werkte ze als freelance communicatiemanager en organisatiecoach. Na een herstelproces van enkele maanden ging ze weer aan het werk en kwam tot de conclusie dat ze meer voor mensen één op één wilde betekenen. Ze volgde de opleiding Coaching en Kanker en diverse vakgerichte trainingen en workshops. In 2016 opende zij haar praktijk als borstkankercoach.

  Wanda begeleidt vrouwen die herstellende zijn van borstkanker om de kracht in zichzelf (terug) te vinden en te leven en te genieten in het ‘nu’. Zowel in het gezin als op het werk. Zij coacht wandelend in de natuur: in het bos en op het strand. Daarnaast is ze schrijfster, geeft ze lezingen, workshops en trainingen. Ze treedt op als experts in panels en als dagvoorzitter. Als borstkankercoach combineert ze haar eigen ervaring met haar brede achtergrond als coach.

  Wanda heeft een duidelijke missie: coaching toegankelijk maken voor alle vrouwen met borstkanker en hun naasten. Een tijdelijke steun in de rug in moeilijke tijden. Ze maakt zich sterk om deze vorm van nazorg vergoed te krijgen door werkgevers en verzekeringsmaatschappijen.

 • Renate Boerkamp

  Mijn naam is Renate Boerkamp en ik ben yogadocente . In de zomer van 2017 kreeg ik de diagnose borstkanker. Ziek worden terwijl je je gezond voelt, het is helaas wat velen overkomt. Zo ook mij. De afgelopen bijna 5 jaar loopt kanker als een rode draad door mijn leven. Het heeft me van heel dichtbij laten zien hoe kwetsbaar we zijn en nog meer doen beseffen dat ‘Nu’ is wat telt.

  Zo’n tien maanden voordat ik de diagnose kreeg ben ik mijn eigen yogapraktijk ‘ Rust door Yoga’ gestart van waaruit ik met veel plezier yogales geef en workshops ‘Yoga en Wandelen’ organiseer, onder andere in mijn geboortestreek Twente.

  Tijdens het traject van herstel na de operatie en tijdens de chemotherapie heb ik veel aan yoga gedaan. Door middel van yogabeoefening regelmatig bewust aandacht schenken aan mijn fysieke en mentale welzijn heeft mij heel goed gedaan.

  ‘Gehoord worden’, het is een prachtig en veelomvattend thema dit jaar.
  Tijdens dit symposium mag ik een yogasessie verzorgen. Ook in Yoga is ‘gehoord worden’ een onderwerp. Als je borstkanker hebt, dan kun je tijdens of na de behandelingen tegen fysieke beperkingen aanlopen of door vermoeidheid overmand worden. Daarnaast is de mentale belasting vaak groot en ligt (onbewuste) spanning op de loer. Rust en ontspanning zijn juist dan, maar ook na het traject van behandelingen, van groot belang om balans te vinden of in balans te blijven. Luisteren naar je lichaam speelt daarin een belangrijke rol. Yoga kan daarin ondersteunend zijn en helpen het lichaamsbewustzijn te vergroten, spanningsgebieden beter te herkennen en te beter te ontspannen.

  Tijdens dit symposium wil ik mensen graag door middel van eenvoudige yogaoefeningen een stukje rust en ontspanning bieden en daarmee kennis laten maken met een uiterst rustige vorm van yoga, waarbij ‘luisteren naar het lichaam’ centraal staat.

  www.rustdooryoga.nl

 • Nicole Spruijt

  Nicole Spruijt is sinds 2015 werkzaam als basisarts/kliniekarts in de Da Vinci Kliniek: Expertisecentrum voor wondgenezing, weefselregeneratie en hyperbare zuurstoftherapie. Hoewel hyperbare zuurstoftherapie al ruim 50 jaar in Nederland wordt toegepast als behandeling van meerdere medische aandoeningen, is het nauwelijks bekend onder patiënten en artsen. Er bestaat ook nog steeds geen opleiding tot hyperbaar arts in Nederland; Nicole heeft de opleiding tot hyperbaar arts in het buitenland gedaan. In de dagelijks praktijk keurt zij patiënten voordat zij de hyperbare zuurstoftherapie ondergaan, geeft zij voorlichting over de therapie, en doet zij onderzoek naar de effecten van de therapie.

 • Maarten Schellekens

  Maarten Schellekens is hoofd innovatie bij cateraar Hutten en manager van het innovatienetwerk Foodsquad. Binnen dit netwerk werken verschillende bedrijven en instellingen samen op het gebied van voeding en gezondheid. Voorbeelden van projecten zijn leefstijlprogramma’s voor o.a. diabetes-II patiënten, online platforms voor diëtisten en applicaties die diëten aantrekkelijk maken. Het thema voeding en kanker krijgt extra aandacht. Zo is bijvoorbeeld een smaakcheck ontwikkeld die mensen met smaakverandering door chemotherapie helpt, is intensief samengewerkt rond ondervoeding met de website voedingenkankerinfo.nl en worden de laatste onderzoeken vertaald naar de praktijk in het nieuwe Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie. Maarten vertelt u wat meer over de relatie tussen voeding en kanker.

 • Josha Louwerse

  Ik ben Josha Louwerse en ik werk al ruim 22 jaar in de geestelijk gezondheidszorg. Sinds 2008 werk ik binnen de afdeling Persoonlijkheidstoornissen als DGT therapeute en Cognitief gedragstherapeutisch werker io. Tevens begeleid ik mensen vanuit de seksuologische hulpverlening.

  In 2016 kreeg ik de diagnose borstkanker. In 2 weken tijd draaide mijn actieve leven waarin ik 36 uur werkte, moeder was van 5 kinderen, partner was en familielid/vriendin was, om naar een kleine overzichtelijke wereld waarin het thema ‘behandelen en herstel’ voorop stond.

  Mijn rollen die ik zo lief had en heb, kregen een andere invulling. Zeer zeker niet minder waardevol, maar wel anders. Ik moest mijn tijd en energie zorgvuldig verdelen. Ik kwam mezelf tegen en ging meerdere keren het gesprek met mijzelf aan.

  Inmiddels draait mijn leven weer de goede kant op en kan ik de nog altijd mooie rollen van partner, moeder, familielid en vriendin én werknemer weer grotendeels vervullen. Ik geniet er enorm van!

  Ik ben actief betrokken bij de facebookgroep; Borstkanker lotgenoten “steungroep voor mensen met borstkanker”. Ik merk regelmatig bij lotgenoten dat ze worstelen om hun leven weer op de rit te krijgen. Ik hou er van om de drempel laag te houden, zodat in principe alles bespreekbaar kan zijn. Ook op seksueel vlak liggen er geregeld vraagstukken bij de lotgenoten om mij heen. Vanuit mijn werk en inmiddels ook vanuit eigen ervaring wil ik graag het gesprek met je aan gaan.

 • Dineke Verkaik

  Drs. Dineke Verkaik is als NVO Orthopedagoog-Generalist en psychotherapeut in opleiding, werkzaam bij het Ambulatorium van de Universiteit Utrecht. Zij heeft expertise op het gebied van rouw en hechtingsproblematiek en hulpverlening na trauma. Daarnaast is zij als docent verbonden aan de opleiding Pedagogische Wetenschappen van de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht.

 • Ton Jenner

  Ton Jenner is ruim 35 jaar werkzaam als bedrijfsarts. In 2012 volgde hij de opleiding tot bedrijfsartsconsulent oncologie (BACO). Hij is werkzaam als zelfstandig bedrijfsarts en bedrijfsartsconsulent oncologie vanuit bureau Omtrend (www.omtrend.com). Ton is vooral actief in Oost-Nederland met het accent op de regio Twente.

  “De specifieke problematiek waarmee werkenden met kanker te maken krijgen rechtvaardigt  specialistische deskundigheid op het gebied van kanker en werk.  Vanuit mijn werkzaamheden als bedrijfsarts maar ook vanuit mijn privésituatie weet ik hoe moeilijk het is, om de draad van het werk weer op te pakken. Niet alleen door de -soms blijvende- beperkingen na afsluiting van de kankerbehandelingen, maar ook door de helaas nog steeds hardnekkige vooroordelen die er op de werkvloer bestaan rond het thema kanker.”

  Ton huldigt de opvatting dat aandacht voor werk vanaf het moment van de diagnose bij de werknemer met kanker en bij de directe werkomgeving (collega’s, leidinggevende) hoog op de agenda moet blijven staan. Daarbij past ook de inzet om al in een vroeg stadium terugkeer naar werk in het behandelplan op te nemen.

 • Trodessa Barton

  Op 36-jarige leeftijd kreeg ik de diagnose triple positieve borstkanker. Mijn leven stond stil. Zou ik mijn kinderen groot zien worden? Zou ik wel een toekomst hebben? Vragen waar ik geen antwoord op had. Het werd een tijd met enorm veel tegenstellingen. Ik heb me nog nooit zo ziek gevoeld, angstig, eenzaam en kwetsbaar.

  Tegelijkertijd heb ik nog nooit zoveel liefde, warmte, rust en persoonlijke groei ervaren. Nu 2,5 jaar later ben ik een ander mens. Dankbaar voor de levenslessen die kanker mij heeft gegeven. Angst voor het doodgaan heeft mij uiteindelijk doen LEVEN!

  Als patient advocate wil ik mensen inspireren het leven te leiden dat ze ECHT willen leiden.

 • Anjo Bloemen

  Ik ben Anjo Bloemen 57 jaar. In 2011 kreeg ik de diagnose borstkanker. Van de één op de andere dag veranderde ik van een vrouw die midden in het leven stond en veel ambities had in een vrouw met een levensbedreigende ziekte. Voor mijn gevoel vielen al mijn zekerheden weg. De enige zekerheid was nog mijn werk.  Voor mij was het belangrijk om zo lang mogelijk tijdens mijn behandelingen gedeeltelijk door te werken. Ik heb nog een jaar lang 2 keer 4 uur per week kunnen werken. Tijdens dit jaar en ook tijdens mijn re-integratie heb ik mij heel erg eenzaam gevoelt. Dit is de reden dat ik mij ben gaan inzetten als ervaringsdeskundige ambassadeur Kanker & Werk voor NFK  en lid ben van de expertgroep late gevolgen van BVN. Ik heb mijn balans gevonden en werk met veel plezier als opleidingscoördinator bij dezelfde werkgever als toen. Dit gun ik iedereen en wil daarvoor mijn ervaringsdeskundigheid inzetten.

  Kijk hier voor meer informatie 

 • Ineke Wester

  Eind van dit jaar zal het 20 jaar geleden zijn dat ik de diagnose borstkanker kreeg. Na een jaar van intensieve behandelingen kon ik geen goede conditie opbouwen en had ik onverklaarbare extreme vermoeidheidsaanvallen. Mijn re-integratie stagneerde. Op mijn vraag of de oorzaak in de behandelingen kon liggen werd behalve ‘verwerkingsstress’, negatief geantwoord. Ik moest geduld hebben. Ik ontmoette andere ex-borstkankerpatiënten met vergelijkbare problemen. Samen werden we actief bij de borstkankervereniging en gingen op zoek naar informatie en oplossingen. Inmiddels was het wetenschappelijk onderzoek naar lange termijn gevolgen op gang gekomen, eerst vooral in het buitenland, later ook in Nederland. Nog lange tijd bleven behandelaars huiverig om te erkennen dat er een verband is tussen de verschillende behandelingen en langdurige lichamelijke én/of psychische klachten. Daar komt voorzichtig verandering in.
  Bij BVN wisselen we onze ervaringen en kennis uit en delen we die zoveel mogelijk met patiënten en zorgverleners. We helpen mee goed wetenschappelijk onderzoek op te zetten en de resultaten te implementeren. Ons doel is dat jij als borstkankerpatiënt kunt zorgen dat je goed geïnformeerd bent, ook over de risico’s op lange termijn gevolgen. Dat je weet wat je aan preventie kunt doen en op welke symptomen je alert moet zijn. Maar dat je je niet onnodig ongerust hoeft te maken zolang je geen klachten hebt.

 • Ruth Mary Thodé

  Ruth Mary Thodé is gezondheidsspecialist voor vrouwen en heeft haar praktijk Body Balance 4 U in Nieuwegein. Zij is veelzijdig medisch geschoold en heeft zowel op psychisch als somatisch gebied haar sporen verdiend. De laatste jaren heeft Ruth zich gespecialiseerd in hormonale aandoeningen bij de vrouw. Vanuit haar praktijk Body Balance 4 U in Nieuwegein ziet ze dagelijks cliënten met hormonaal gerelateerde klachten, inclusief borstkanker. Omdat ze zelf geliefden heeft verloren aan borstkanker probeert ze ook cliënten te ondersteunen tijdens en na de moeilijke tijd die ze doormaken. Vandaar haar aanwezigheid bij dit borstkanker symposium. Ruth Mary staat in de huiskamer voor je klaar vanaf 1 uur.

  Meer informatie over Ruth Mary vind je op haar website: www.BodyBalance4U.nl

   

 • Marina Fransen

   

  Marina Fransen – counselor en re-integratiecoach / ervaringsdeskundige / directeur Bureau C&C.

  In 2000 is bij Marina de diagnose borstkanker gesteld. Na enkele intensieve maar korte behandelingen is zij na een paar maanden weer aan het werk gegaan. Zowel tijdens de behandelfase als in de re-integratie zijn er veel onnodige fouten gemaakt, veelal veroorzaakt door slechte communicatie. Pas als zij in 2007 met een burn-out geconfronteerd wordt, begrijpt zij dat alleen zij het tij kan keren.

  Nadat zij een opleiding heeft gevolgd in counseling en coaching opent zij in 2009 haar eigen coachpraktijk La Chiave. Vanaf 2018 is zij ook directeur van Bureau C&C. Marina is gespecialiseerd in begeleiding bij stress, burn-out en kanker.

  Bureau C&C (voorheen Cancer & Career) is specialist in herstel- en re-integratiebegeleiding bij kanker en andere ingrijpende ziektes. In het hele land vindt maatwerkbegeleiding plaats door re-integratiecoaches, counselors, in oncologie gespecialiseerde bedrijfsartsen en arbeidsdeskundigen.

  Naast coaching bij herstel en werkhervatting kent Bureau C&C uiteraard ook het harde wettelijke kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Daardoor spreekt zij ook de taal van de werkgever. Die kracht helpt bij het op tijd maken van een goed re-integratieplan en leidt tot goede afstemming tussen alle betrokken partijen (patiënt/cliënt-werknemer, werkgever, bedrijfsarts, leidinggevende, collega’s) tijdens het proces van terugkeer naar werk. Ons doel daarbij is effectieve inzetbaarheid op een zorgzame manier zonder de zakelijke kant van de wetgeving uit het oog te verliezen. Dit leidt tot aanzienlijke beperking van onnodige pijn en schade voor alle betrokkenen.

  www.bureaucenc.nl en www.coachpraktijklachiave.nl

 • Rob Videler

  Duizendpoot Rob Videler werkte onder meer als accountmanager bij een bank voordat hij zijn bedrijf  De Goede Zaak (adviesbureau) startte.  Rob heeft jarenlange ervaring met de begeleiding van startende ondernemers en het maken van bedrijfsplannen.  Samen met Sabine Wernars, initiator van het Borstkankersymposium, verzorgde Rob in 2017 voor de eerste maal de workshop ‘ZZP-er worden en kanker’.  Rob en Sabine weten elkaar door hun jarenlange samenwerking optimaal aan te vullen. Kennis over het starten van een eigen onderneming aangevuld met ervaringsdeskundigheid op het gebied van kanker.

 • Marlies Peters

  verpleegkundig expert – onderzoeker, Radboudumc, Nijmegen.

  Marlies is sinds 1994 werkzaam binnen de afdeling medische oncologie van het Radboudumc te Nijmegen. Aanvankelijk als (oncologie)verpleegkundige, momenteel als verpleegkundig expert, senior onderzoeker en kwartiermaker geriatrische oncologie. Ik ben al ruim 13 jaar betrokken bij onderzoek naar vermoeidheid en kanker en werk hierin nauw samen met het Nederlands Kenniscentrum voor Chronische Vermoeidheid (NKCV). Na aanvankelijk betrokken te zijn geweest bij de uitvoer van onderzoek naar vermoeidheid bij patiënten in de curatieve setting, ben ik in 2015 zelf gepromoveerd op onderzoek naar vermoeidheid bij patiënten met ongeneeslijke kanker. Daarbij heb ik, naast vermoeidheid bij de patiënten, ook gekeken naar de vermoeidheid bij mantelzorgers. Toen ik in 2011 zelf de diagnose borstkanker kreeg, heeft het begrip vermoeidheid tijdens de behandelperiode die volgde, wel een andere lading gekregen. Bekijk hier de indrukwekkende film van Marlies.

 • José Provoost

  Hallo, ik heet Jose Provoost en werk als coach voor Stap.nu in de regio Noordoost-Nederland. Door mijn persoonlijke ervaring met kanker ben ik geïnspireerd geraakt mij te specialiseren als re-integratiecoach kanker en werk. Mijn missie is; werknemer duurzaam en vooral weer met plezier in de gewenste baan terug te laten keren.

  Als coach begeleid ik werknemer stap voor stap in zijn proces en adviseer ik werkgever op transparante wijze. Mijn persoonlijke aanpak is erop gericht om voor zowel werkgever als werknemer het gewenste resultaat te bereiken. Voorwaarde voor een succesvol re-integratietraject is een goede afstemming tussen werknemer en werkgever. Als coach zie ik het als mijn taak hier aan bij te dragen.

  Als ervaringsdeskundige en professioneel coach bied ik praktische en oplossingsgerichte ondersteuning waarbij een persoonlijke en resultaatgerichte aanpak centraal staat. Mijn motto is: ‘samen regie bij werk en kanker’. Dit staat voor mij voor optimale samenwerking tussen werkgever en werknemer.

 • Michelle van Iersel

  Ik ben Michelle van Iersel, Care for Women specialiste

  Het raakt me als ik vrouwen zie worstelen met zichzelf door de veranderingen die de overgang teweeg brengt. Er zijn gelukkig oplossingen voor overgangsklachten, maar zoals iedere vrouw uniek is, zal dit heel persoonlijk zijn. Voeding, beweging en ontspanning zijn belangrijke pijlers in mijn begeleiding.

  De overgang is een natuurlijke fase in het vrouwenleven, echter door ziekte of erfelijke aanleg kun je daar vroegtijdig en plotseling mee te maken krijgen. In mijn praktijk zie ik ook vrouwen met hormoongevoelige borstkanker. Door de chemokuur en de hormoontherapie zijn zij (vervroegd) in de overgang gebracht. We gaan samen op zoek naar juiste, veilige en praktische oplossingen om ervoor te zorgen dat zij zich vitaler gaat voelen in het dagelijkse leven.

  Veel vrouwen gaan ervan uit dat overgangsklachten niet te beïnvloeden zijn. Dit is een misvatting. Zo versterkt stress overgangsklachten. Door stress effectief aan te pakken, kun je de overgang minder heftig laten verlopen en weer lekkerder in je vel komen te zitten.
  Tijdens mijn begeleiding hoor ik graag waar de behoefte ligt en geef ik heldere uitleg over wat de overgang precies is, ga ik in op welke omstandigheden invloed op het lichaam en de stemming hebben en wat je daar zélf aan kan doen. Soms volstaan praktische tips, en regelmatig is het heel nuttig om de diepte in gaan. Ik bied steun en een luisterend oor.
  Met 2-3 consulten ben je al een flink eind op weg.
  In de aanvullende zorgverzekering wordt de begeleiding dikwijls vergoed.

  Het thema vrouwen in de overgang loopt als een rode draad door mijn carriere. Vanaf mijn afstudeerscriptie tot aan mijn specialisatie via Care for Women. Op deze manier kan ik mijn hbo-opleiding en werkervaring als oefentherapeut-Mensendieck (lichaamshouding en bewegen, zwangerschapsbegeleiding, osteoporose en chronische stress) in combinatie met voedingsleer goed toepassen in de holistische benadering van vrouwengezondheid.

  www.careforwomenhaarlem.nl

 • Saskia Koopmans

  Saskia is voorzitter van Stichting Jij Speelt de Hoofdrol. De Stichting heeft als doelstelling om ook dit jaar weer een borstkankersymposium te organiseren van (ex)borstkankerpatiënten voor (ex)borstkankerpatiënten en hun naasten met een vernieuwd programma waarbij de actualiteit een grote rol speelt. Meer informatie over de Stichting vind je op www.jijspeeltdehoofdrol.nl. Wij willen dat onze bezoekers zich welkom voelen,  een grote bijdrage hebben op de dag zelf, tijd hebben om te verbinden, kennis te vergroten, kracht te vergaren en te genieten. Samen met de andere bestuursleden leggen we hier al onze kennis en vaardigheden en passie in en heten je van harte welkom op het symposium in 2018.

 • Marcellino Bogers

  Marcellino Bogers, kritisch, humoristisch en deskundig op het gebied van de gezondheidszorg.

  Marcellino ging de verpleging in toen hij 17 jaar en 7 maanden was (wat toentertijd de minimumleeftijd was). Als ziekenverzorger, verpleegkundige, docent, leidinggevende en actievoerder was hij 16 jaar lang actief binnen de ziekenhuizen.

  Samen met collega’s zorgde hij er eind jaren tachtig voor dat de onvrede over o.a. de werkdruk en de te lage beloning de spoelkeuken en de koffiekamer uitknalde. De opstand van de verpleging leidde tot de oprichting van NU’91, de beroepsorganisatie van de verpleging.

  Als beleidsmedewerker van NU’91 organiseerde Marcellino een aantal spraakmakende symposia, op vrijwel al deze congressen nam hij tevens het dagvoorzitterschap voor zijn rekening. Van 2000 tot 2011 was hij als congresontwikkelaar werkzaam bij Elsevier Gezondheidszorg/Reed Business.

  Op 1 november 2011 is Bogers een eigen congresadvies- en organisatiebureau begonnen, Congressen MetZorg. Congressen organiseren doet hij nog steeds met passie en zijn bemoeizucht met de zorg is er niet minder op geworden. Hij zet ook als dagvoorzitter zijn handtekening en zijn statements en onderzoeken leiden niet zelden tot Kamervragen en krantenkoppen.

  Marcellino spreekt als geen ander de taal van verpleegkundigen en verzorgenden en weet als spreker, dagvoorzitter en/of discussieleider op elk congres met zijn humor, kritische stellingname en orginele werkwijze een levendige discussie uit te lokken en de afstand tussen publiek en sprekers te verkleinen. Zonder moeite stoft hij onderwerpen af, stelt de juiste vragen, legt verbindingen en verdiept. Hij maakt direct contact met de zaal, een forumdiscussie leidt bij hem altijd tot een spetterend vuurwerk. Hij gebruikt humor als vervoermiddel en weet hiermee een zaal los te krijgen en te verleiden tot uitspraken.

 • Yess Beniers

  Yess Beniers is echtgenote, coach, counselor, bourgondiër, ervaringsdeskundige, en bovenal levensgenieter! Dit maakt van haar een sprankelend, positief, oprecht, eigenwijs, integer, respectvol en energiek persoon.

  Haar maatschappelijke roots liggen verankerd in het bedrijfsleven, als coach kreeg ze daar voor het eerst te maken met kanker. Op de werkvloer, èn persoonlijk.

  Tijdens haar herstel viel het haar op dat praktische begeleiding ‘op maat’ ontbreekt en besloot ze zich verder te specialiseren, nu als coach rondom kanker. Met haar bedrijf Coach Connect bij kanker biedt zij een uitgebreid landelijk netwerk van coaches, die allen vanuit eigen discipline gespecialiseerd en opgeleid zijn in de begeleiding rond (levensvraagstukken en) kanker. Yess vindt het belangrijk dat zowel particulieren als bedrijfsleven gebruik kunnen maken van het netwerk en dat betaalde zorg mogelijk wordt door de vergoeding van verzekeraars of werkgever.

 • Sanne Schagen

  Sanne Schagen is klinisch neuropsycholoog en is winnaar van de KWO-prijs 2015. In de praktijk ziet Sanne de consequenties van veranderd cognitief functioneren bij patiënten. Haar wetenschappelijke carrière bij het Antoni van Leeuwenhoek begon 20 jaar geleden, vlak nadat ze was afgestudeerd. In de jaren die volgden stond ze aan de basis van een heel nieuw onderzoeksveld, dat zich richt op cognitieve problematiek na kankerbehandeling bij patiënten waarbij de ziekte zich niet in het hoofd bevindt. Nu krijgt dr. Sanne Schagen met de KWO-prijs de kans om een aantal belangrijke openstaande vragen op te lossen: welke patiënten lopen een verhoogd risico op cognitieve klachten, waar komen die klachten vandaan en hoe kunnen we ze verminderen?

Contact

We zijn op dit moment niet online. Laat een bericht achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

0