De sprekers

 • Rob Videler

  Duizendpoot Rob Videler werkte onder meer als accountmanager bij een bank voordat hij zijn bedrijf  De Goede Zaak (adviesbureau) startte.  Rob heeft jarenlange ervaring met de begeleiding van startende ondernemers en het maken van bedrijfsplannen.  Samen met Sabine Wernars, initiator van het Borstkankersymposium, verzorgde Rob in 2017 voor de eerste maal de workshop ‘ZZP-er worden en kanker’.  Rob en Sabine weten elkaar door hun jarenlange samenwerking optimaal aan te vullen. Kennis over het starten van een eigen onderneming aangevuld met ervaringsdeskundigheid op het gebied van kanker.

 • Marlies Peters

  verpleegkundig expert – onderzoeker, Radboudumc, Nijmegen.

  Marlies is sinds 1994 werkzaam binnen de afdeling medische oncologie van het Radboudumc te Nijmegen. Aanvankelijk als (oncologie)verpleegkundige, momenteel als verpleegkundig expert, senior onderzoeker en kwartiermaker geriatrische oncologie. Ik ben al ruim 13 jaar betrokken bij onderzoek naar vermoeidheid en kanker en werk hierin nauw samen met het Nederlands Kenniscentrum voor Chronische Vermoeidheid (NKCV). Na aanvankelijk betrokken te zijn geweest bij de uitvoer van onderzoek naar vermoeidheid bij patiënten in de curatieve setting, ben ik in 2015 zelf gepromoveerd op onderzoek naar vermoeidheid bij patiënten met ongeneeslijke kanker. Daarbij heb ik, naast vermoeidheid bij de patiënten, ook gekeken naar de vermoeidheid bij mantelzorgers. Toen ik in 2011 zelf de diagnose borstkanker kreeg, heeft het begrip vermoeidheid tijdens de behandelperiode die volgde, wel een andere lading gekregen. Bekijk hier de indrukwekkende film van Marlies.

 • Saskia Koopmans

  Saskia is voorzitter van Stichting Jij Speelt de Hoofdrol. De Stichting heeft als doelstelling om ook dit jaar weer een borstkankersymposium te organiseren van (ex)borstkankerpatiënten voor (ex)borstkankerpatiënten en hun naasten met een vernieuwd programma waarbij de actualiteit een grote rol speelt. Meer informatie over de Stichting vind je op www.jijspeeltdehoofdrol.nl. Wij willen dat onze bezoekers zich welkom voelen,  een grote bijdrage hebben op de dag zelf, tijd hebben om te verbinden, kennis te vergroten, kracht te vergaren en te genieten. Samen met de andere bestuursleden leggen we hier al onze kennis en vaardigheden en passie in en heten je van harte welkom op het symposium in 2018.

 • Jannie Oskam
  Jannie Oskam

  Jannie Oskam, auteur “Zo gaan we het doen! Samen beslissen bij borstkanker” en actief lid BVN

  Al voor ik zelf borstkanker kreeg hield ik me bezig met samen beslissen in de zorg. Toen ik zelf een arts trof waar ik niet mee kon overleggen besloot ik een boek te schrijven over samen beslissen. Daarin komen niet alleen vrouwen met borstkanker aan het woord, maar ook artsen en verpleegkundigen. Nu geef ik gastlessen en lezingen over samen beslissen.

 • Desiree Hairwassers
  Desiree Hairwassers

  Désirée is opgeleid als gezondheidswetenschapper. Ze kreeg in 2007 op de leeftijd van 37 jaar borstkanker. Sindsdien is ze actief als ‘borstkanker activist’. Ze heeft via verschillende Facebookgroepen contact met veel andere borstkankerpatiënten. Ze zit, namens de Borstkankervereniging (BVN), in de richtlijnencommissie Borstkanker. Ze is actief voor Oncogen, het onderdeel van BVN dat zich bezighoudt met erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker. Samen met lotgenoten richtte ze in 2012 www.borstkankervragen.nl op. Om goed op de hoogte te blijven gaat Désirée elk jaar naar de Europese kankercongressen waar ze de borstkanker- en BRCA sessies volgt. Via Twitter (@caseofdees) doet ze verslag hierover.

 • Marcellino Bogers

  Marcellino Bogers, kritisch, humoristisch en deskundig op het gebied van de gezondheidszorg.

  Marcellino ging de verpleging in toen hij 17 jaar en 7 maanden was (wat toentertijd de minimumleeftijd was). Als ziekenverzorger, verpleegkundige, docent, leidinggevende en actievoerder was hij 16 jaar lang actief binnen de ziekenhuizen.

  Samen met collega’s zorgde hij er eind jaren tachtig voor dat de onvrede over o.a. de werkdruk en de te lage beloning de spoelkeuken en de koffiekamer uitknalde. De opstand van de verpleging leidde tot de oprichting van NU’91, de beroepsorganisatie van de verpleging.

  Als beleidsmedewerker van NU’91 organiseerde Marcellino een aantal spraakmakende symposia, op vrijwel al deze congressen nam hij tevens het dagvoorzitterschap voor zijn rekening. Van 2000 tot 2011 was hij als congresontwikkelaar werkzaam bij Elsevier Gezondheidszorg/Reed Business.

  Op 1 november 2011 is Bogers een eigen congresadvies- en organisatiebureau begonnen, Congressen MetZorg. Congressen organiseren doet hij nog steeds met passie en zijn bemoeizucht met de zorg is er niet minder op geworden. Hij zet ook als dagvoorzitter zijn handtekening en zijn statements en onderzoeken leiden niet zelden tot Kamervragen en krantenkoppen.

  Marcellino spreekt als geen ander de taal van verpleegkundigen en verzorgenden en weet als spreker, dagvoorzitter en/of discussieleider op elk congres met zijn humor, kritische stellingname en orginele werkwijze een levendige discussie uit te lokken en de afstand tussen publiek en sprekers te verkleinen. Zonder moeite stoft hij onderwerpen af, stelt de juiste vragen, legt verbindingen en verdiept. Hij maakt direct contact met de zaal, een forumdiscussie leidt bij hem altijd tot een spetterend vuurwerk. Hij gebruikt humor als vervoermiddel en weet hiermee een zaal los te krijgen en te verleiden tot uitspraken.

 • Marjolein de Jong
  Marjolein de Jong

  Marjolein de Jong (43) is oncologisch chirurg en bestuurder van het Alexander Monro Ziekenhuis.

  In de periode tussen 1991 en 2000 heeft Marjolein zowel de opleiding Klinische Psychologie als Geneeskunde afgerond aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tijdens haar werk als chirurg ontstond bij haar steeds meer aandacht voor de manier waarop de zorg rond de patiënt is ingericht. Daarnaast zag zij meer en meer kansen om de zorg meer toegankelijk, integraal, transparant, gespecialiseerd en patiëntgericht  te maken. Vanuit die inzichten ontstond de wens voor een best practice rolmodel gespecialiseerd ziekenhuis voor borstkanker, erfelijkheid en borstaandoeningen.

  Over het Alexander Monro Ziekenhuis

  Het Alexander Monro Ziekenhuis biedt de beste borst(kanker)zorg, vergoed door alle zorgverzekeraars. Wij zijn het enige landelijke gespecialiseerde ziekenhuis voor borstkanker, goedaardige borstaandoeningen, erfelijke aanleg, familiair verhoogd risico, screening en vervolgonderzoek na het bevolkingsonderzoek. Tijd, aandacht, gastvrijheid, luisteren, vertrouwen en betrokkenheid kenmerken onze aanpak. Dit alles om de borst(kanker)zorg in Nederland te verbeteren, integraal te maken en de patiënt te allen tijde werkelijk centraal te stellen.

   

 • Maaike Schuurman
  Maaike Schuurman

  Maaike is projectleider Eigen regie en Gedeelde besluitvorming bij Borstkankervereniging Nederland (BVN) en zelfstandig coach. Ze heeft jarenlange ervaring met mensen die door omstandigheden grip hebben verloren op hun leven. Door haar werk helpt ze hen om (weer) vanuit eigen regie in het leven te staan; stil te staan bij wat belangrijk voor ze is, wat ze wel en niet willen en dat leidend te laten zijn in gesprekken met bijvoorbeeld zorgverleners en naasten en bij het maken van keuzes. De laatste twee jaar groeide haar interesse voor gedeelde besluitvorming in de zorg omdat ze merkt dat dit niet altijd vanzelfsprekend is voor zorgverleners en patiënten.

  Samen met zorgverleners en mensen die te maken hebben (gehad) met borstkanker, ontwikkelde ze B-bewust: www.b-bewust.nl. Een website met o.a. themalijsten met voorbeeldvragen die je aan je zorgverleners kunt stellen. Ze participeert namens BVN in een project waarbij time-out gesprekken en gedeelde besluitvorming in ziekenhuizen worden geïmplementeerd. Daarnaast verdiept zich met een projectteam in online keuzehulpen en zelfregie-instrumenten voor borstkanker met als doel overzicht aan te brengen in het aanbod en het gebruik ervan te stimuleren.

 • Emine Göker
  Emine Göker

  Emine Goker is sinds 2013 werkzaam als oncoloog in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis.

  Ze merkt dagelijks de grote voordelen van het werken binnen een gespecialiseerd team dat zich volledig richt op de optimale behandeling en begeleiding van vrouwen met borstkanker.

  Emine vindt het belangrijk mensen goed te informeren over de werking en ook mogelijke bijwerkingen van de verschillende behandelopties, zoals anti hormonale therapie. Om vervolgens gezamenlijk met de patiënt keuzes te maken over de verdere behandeling. Ze ziet het als een uitdaging patiënten zo goed mogelijk te ondersteunen als ze last hebben van bijwerkingen.

 • Cecile Collaris
  Cecile Collaris

  Cecile Collaris, coach bij Stap.nu in de regio Brabant weet uit ervaring hoe lastig het kan zijn om met kanker vorm te geven aan ambities op gebied van werk. Dat vraagt om het aanvaarden van beperkingen én het creëren van nieuwe mogelijkheden. Confrontatie met kanker maakt bij veel mensen het verlangen naar zingeving wakker. Stilstaan bij wat tegenzit en het verwerken van negatieve ervaringen kan ruimte geven voor een nieuwe focus en positieve energie.

  Mijn manier van coachen is verdiepend én resultaatgericht. Een specialisme van me is het verbeteren van concentratie door middel van werkgeheugen-training. Een antwoord vinden op dat wat tegen zit, daar gaat het om.

  Mijn ziekte heeft mijn leven ingrijpend veranderd. Ik leef nu bewuster en houd me meer bezig met wat er voor mij werkelijk toe doet. Ik ben dankbaar dat ik in mijn werk als coach een eindje met iemand mee mag lopen op een cruciaal moment in het leven.

 • Inge Baas
  Inge Baas

  Inge Baas is internist-oncoloog bij het Meander Medisch Centrum

 • Arjen van Turnhout
  Arjen van Turnhout

  Arjen van Turnhout is plastisch chirurg in het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum. Hij bespreekt bijna dagelijks de ingewikkelde keuzes rondom borstreconstructies met zijn patiënten.

  Naast algemene informatie over de mogelijkheden maar ook bijvoorbeeld risicofactoren, komen tijdens de workshop over Borstreconstructie verschillende methoden aan de orde.

 • Thijs van Dalen
  Thijs van Dalen

  Thijs van Dalen, oncologisch chirurg, verbonden aan het Diaconessenhuis en het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

  Ik ben sinds 2002 chirurg en heb als aandachtsgebieden de behandeling van patienten met borstkanker, maligne huidtumoren en weke delentumoren. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de opleiding van chirurgische arts-assistenten en was tot voor kort bestuurlijk actief binnen de Nederlandse Vereniging voor Chirurgische Oncologie en het NABON (Nationaal Borstkanker Overleg Nederland). Vanuit het NABON was ik de afgelopen 5 jaar betrokken bij de opzet van de landelijke borstkanker Audit.

 • Anette Pet
  Anette Pet

  Hoofd Patientenzorg, Helen Dowling Instituut, psychologische zorg bij kanker;  klinisch psycholoog en psychotherapeut

  Anette Pet is de afgelopen 17 jaar werkzaam bij het Helen Dowling Instituut. Zij heeft in deze periode mede vorm gegeven aan de groei en ontwikkeling van de psychologische zorg bij kanker in Nederland. Ze doet dit met groot enthousiasme en betrokkenheid, waarbij haar leidraad is dat u als patiënt centraal blijft staan en de zorg op uw maat wordt verleend.

 • Yess Beniers

  Yess Beniers is echtgenote, coach, counselor, bourgondiër, ervaringsdeskundige, en bovenal levensgenieter! Dit maakt van haar een sprankelend, positief, oprecht, eigenwijs, integer, respectvol en energiek persoon.

  Haar maatschappelijke roots liggen verankerd in het bedrijfsleven, als coach kreeg ze daar voor het eerst te maken met kanker. Op de werkvloer, èn persoonlijk.

  Tijdens haar herstel viel het haar op dat praktische begeleiding ‘op maat’ ontbreekt en besloot ze zich verder te specialiseren, nu als coach rondom kanker. Met haar bedrijf Coach Connect bij kanker biedt zij een uitgebreid landelijk netwerk van coaches, die allen vanuit eigen discipline gespecialiseerd en opgeleid zijn in de begeleiding rond (levensvraagstukken en) kanker. Yess vindt het belangrijk dat zowel particulieren als bedrijfsleven gebruik kunnen maken van het netwerk en dat betaalde zorg mogelijk wordt door de vergoeding van verzekeraars of werkgever.

 • Rob Westerlaken
  Rob Westerlaken

  Rob Westerlaken, Fysio/manueel therapeut / performance coach, QPA Nederland

  Na de opleidingen cios, fysiotherapie en manueel therapie ben ik al snel terecht gekomen in de topsport. Toen mijn moeder ziek werd en geconfronteerd werd met borstkanker, zag ik veel overeenkomsten met topsporters en kankerpatiënten. Dit inspireerde mij om mijn kennis en ervaring in te zetten in het begeleiden van het fysieke component.

 • Tom Bootsma
  Tom Bootsma

  Tom heeft  het doctoraal examen van zijn studie medicijnen afgerond aan de universiteit van Leiden. Sinds januari 2016 is hij als onderzoeker verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het UMC Utrecht. Hij houdt zich bezig met de uitvoer van het project “Optimale voorlichting en zorg voor mannen met borstkanker”. Het doel van dit project is om de informatievoorziening te verbeteren en een informatieve website te ontwikkelen, als een ‘wegwijzer’, met informatie, ervaringen, video’s, foto’s en links voor mannen met borstkanker en hun naasten. Op de website is ook ruimte voor medische professionals en onderzoekers om informatie en wetenschappelijke onderzoeksresultaten te delen. Samen met BVN en Kanker.nl is hij betrokken bij het maken van nieuwe patiënteninformatie voor mannen met borstkanker.

Contact

We zijn op dit moment niet online. Laat een bericht achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

0