Tijdens het borstkankersymposium kun je dit jaar wederom de leestafel bezoeken. Op de leestafel vind je verschillende boeken, veelal geschreven door lotgenoten. Ook dit jaar hebben we al weer een aantal mooie titels toegezonden gekregen. Heb je zelf een boek geschreven dat je onder de aandacht wil brengen van de bezoekers, neem dan even contact met ons op. In onze nieuwsbrief vind je onze bookreviews terug in de rubriek De Leestafel. Na het verschijnen van de review in de nieuwsbrief, wordt de review ook op deze pagina geplaatst zodat onze bezoekers alles nog eens rustig kunnen doorlezen. Veel plezier.

Binnenkort op de leestafel: De dagen die resten van Peter Strobosch

Titel: De dagen die resten

Auteur: Peter Strobosch

Binnenkort: Angst na kanker Wat als je bang bent opnieuw ziek te worden door Jan Verhulst Coen Völker

Titel:  Angst na kanker. Wat als je bang bent opnieuw ziek te worden

Auteur: Jan Verhulst en Coen Völker

21 Stralen door Goli Abdurahman

Titel: 21 Stralen

Auteur: Goli Abdurahman

Voor het eerst doet een Koerdische vrouw uit Amsterdam een boekje open over borstkanker, haar jeugd in Irak en Iran en leven als migrant in Nederland.

Het boek grijpt me vanaf het eerste moment en leest als een spannende thriller. Soms vergeet ik bijna dat het hier gaat om Goli, de vrouw uit Amsterdam die ons uitnodigde in haar huis en ons het boek gaf voor de leestafel. Het boek beschrijft het waargebeurde verhaal over vechten en vluchten, steeds weer opnieuw beginnen en een zoektocht naar een veilige plek onder de zon. Goli moest verschillende persoonlijke grenzen en landsgrenzen over tot waar ze nu is. Een prachtig boek waar ik veel inzicht heb gekregen over het leven van deze strijdbare vrouw die zich inzet voor andere borstkanker patienten in en uit Irak.

Goli startte in 2011 het Pena Center, de enige stichting in Irak voor borstkankerpatienten.  Goli is tevens actief lid van de Borstkanker Vereniging Nederland.

A spoonful of love door Odette Schoonenberg

Titel: A spoonful of Love

Auteur: Odette Schoonenberg

Een prachtig kookboek voor iedereen die (in)direct met kanker te maken heeft (gehad). Het boek nodigt meteen uit om te bladeren en vooral uit te proberen. Het is een prachtig vormgegeven kookboek vol gezonde, lekkere recepten, die rekening houdt met jou, de lezer. Van wondjes in de mond tijdens de chemokuur, tot aansterken en het optimaliseren van belangrijke voedingsstoffen.

Odette heeft in 2015, zelf geconfronteerd  met maar liefst 3 verschillende kankersoorten, vrijwel non-stop een behandeltraject van 9 maanden. Daarin doorloopt zij een enorme hoeveelheid chemokuren, in- en uitwendige bestralingen en operaties. Ze besluit hoe dan ook goed te blijven eten, in de hoop zichzelf van zoveel mogelijk gezonde energie te blijven voorzien. En met succes, want ondanks de ingrijpende behandelingen, weet zij haar essentiële bouwstoffen, vitaminen en mineralen op het perfecte peil te houden. Geluk? Of kunnen we onszelf toch een klein beetje proberen te helpen om wat kracht te behouden, door bewust te kiezen voor bepaalde voeding?

A Spoonful of Love is een boek van een ervaringsdeskundige voor lotgenoten. Want Odette begrijpt als geen ander dat iemand die een chemokuur ondergaat soms ‘s middags spontaan trek kan hebben in een ontbijt. Of de dag wil beginnen met een hartige soep.  Odette was onze gast en moderator op het borstkankersymposium in oktober 2016 (onderwerp kanker en voeding). Met A Spoonful of Love wil Odette de deelnemers aan sporen niet alleen goed en lekker te eten, maar ook ondanks alles in hun eigen kracht te blijven en waar mogelijk even te ontsnappen aan de rollercoaster.

Ik ben er nog door Ellen Wissink

Titel: Ik ben er nog. Mijn verhaal over borstkanker met tips en praktische informatie.

Auteur: Ellen Wissink

In 2009 wordt bij Ellen borstkanker ontdekt. Ellen start met het schrijven van blogs om zo haar verhaal een plek te geven. Nu jaren later, heeft ze een terugblik geschreven op deze blogs. Je leest dus eerst het originele blog, en dan haar terugblik. Hiermee wordt het herkenbaar voor de lezer die op dit moment nog volop behandeld wordt met chemo of wordt geopereerd, maar ook voor de lezer die al een aantal jaren verder is en terugkijkt op haar of zijn eigen ziekteproces.

Het boek is intiem en vol emotie geschreven. Veel herkenbare situaties worden beschreven. Van hoe vertel ik het mijn zoon, de operatie, de chemo, de reconstructie en vele andere persoonlijke thema’s waar je als borstkankerpatiënt tegen aan kunt lopen.

Voor Ellen is schrijven de manier geweest om haar gevoelens op een rij te krijgen en het resultaat mag er zijn. Een fijn boek waar alle bekende onderwerpen de revue passeren en je als lezer het gevoel hebt alsof je naast Ellen zit, die haar verhaal vertelt.

Het boek eindigt met tips en adressen. In haar verhaal verwijst Ellen regelmatig naar instanties en instellingen waar zij veel aan gehad heeft. De adressen zijn deels gericht op de regio waar Ellen vandaan komt, Twente, maar ook in andere regio’s zijn dergelijke instellingen te vinden. Als lezer kun je daar zeker je voordeel mee doen.

Zo gaan we het doen! door Jannie Oskam

Titel: Zo gaan we het doen! Samen beslissen bij borstkanker.

Auteur: Jannie Oskam

Hoe klein is de wereld. Ik open het boek om te starten met lezen en mijn oog valt op de schrijver van het voorwoord: Prof. Dr Job. Kievit. Misschien al wel 30 jaar geleden werkte ik op het secretariaat van de afdeling Heelkunde. Wat goed om te zien dat deze jonge vriendelijke arts van toen hoogleraar Kwaliteit van Zorg geworden is. Alleen dat al geeft vertrouwen.

Het boek gaat over de tango van samen beslissen, met afwisselend de patiënt en de zorgverlener in een leidende en volgende rol.
Hoe Jannie die Tango heeft ervaren, beschrijft zij in het boek  Zo gaan we het doen! Als rode draad loopt Jannie haar verhaal door het boek, aangevuld met verhalen van negen andere vrouwen met borstkanker, ervaringen van zorgverleners, zowel artsen als verpleegkundigen.

Het boek gaat over de vraag wat kanker met je doet. Hoe je leven beinvloed wordt door Kanker, lichamelijk, emotioneel, sociaal en spiritueel. Over de ziekte zelf heb je geen regie, maar hoe houd je dan toch het heft in handen in je eigen leven. In de kankerzorg wordt wel over zelfmanagement gesproken maar toepassing in de praktijk staat nog in de kinderschoenen.

In de zoektocht van Jannie naar het samenspel tussen vrouwen met borstkanker en hun zorgverleners komen veel onderwerpen aan de orde. Jannie benadrukt het enorme belang van het eerste contact. Het gaat over de onderzoeken, over de voorlichting en informatie, over ‘samen beslissen’. Het gaat over de manier waar het overleg gevoerd wordt, of beter gezegd, hoe het gevoerd zou moeten worden. Het gaat over de menselijke maat. In alle openhartige interviews komt de samenwerking tussen de mensen met kanker en de zorgverleners terug.

Tijdens het lezen van het boek kom ik uitspraken tegen die vaak zo herkenbaar zijn. Het is een mooi boek voor borstkankerpatiënten die door het lezen van het boek en gesteund door de ervaring van anderen, samen met hun arts op zoek kunnen gaan naar ‘Zo gaan we het doen’.  Een absolute aanrader, in begrijpelijke taal geschreven en absoluut de moeite waard om bij de leestafel het boek even door je handen te laten gaan en te kijken of het iets voor jou is.

The Pink Unicorns of Male Breast Cancer door Alen Herbert

Titel: The Pink Unicorns of Male Breast Cancer

Auteur: Alen Herbert

Lieve schat, Pa heeft borstkanker!

Een aangrijpend verhaal  met een duidelijke boodschap.

Tijdens het tweede borstkankersymposium werd het boek The Pink Unicorns of Male Breast Cancer uitgereikt aan de in Nederland woonachtige borstkanker ‘survivor’ Alan F. Herbert.  Op de voorzijde van het omslag prijkt een prachtig mytisch figuur, de Eenhoorn. Net zo mytisch als een mannelijke borstkankerpatiënt.  In dit autobiografische verhaal neem Alan de lezer mee tijdens zijn reis na de diagnose borstkanker. Nee geen prostaatkanker of longkanker, maar borstkanker.

Borstkanker bij mannen verdient aandacht

Ieder jaar krijgen ruim 100 mannen in Nederland de diagnose borstkanker. Onwetendheid over borstkanker bij mannen zorgt er voor dat de kans groot is dat meteen na de diagnose, ook de boodschap ‘Het is uitgezaaid’ moet worden gegeven. Alan F. Herbert wil hierin verandering brengen.

In The Pink Unicorns of Male Breast Cancer geeft hij een beeld van zijn reis die hij heeft gemaakt. Van de diagnose, naar de behandeling,  naar de revalidatie tot aan de late gevolgen. Een man die wereldzeeen heeft bevaren, marathons liep en  bergen beklom maar de behandeling van borstkanker ziet als de grootste uitdaging die hij moest aangaan. Wie denkt dat het een verhaal is vol treurnis, zit er naast. Doorspekt met humor krijgt de lezer een idee van het geen waar je als man met borstkanker tegen aan loopt.

Dit gegeven is het startpunt voor het boek. Een boek als The Pink Unicorns of Male Breast Cancer is nog niet vaak verschenen.  De boodschap van het boek luidt dat wij er meer aandacht moet zijn voor mannen met borstkanker. Bij medici, bij mannen en hun partners. Wie alert is, en op tijd borstkanker ontdekt, overleeft. Een boodschap die verteld moet worden.

Over de auteur

Alan F. Herbert woont in Friesland. Na 40 jaar als verpleegkundige te hebben gewerkt, had hij weinig tot geen kennis over het feit dat borstkanker ook bij mannen kan worden gediagnosticeerd. Dat is de reden waarom hij het nodig vindt om deze kennis te verspreiden. Zijn ervaring met borstkanker heeft zijn respect voor vrouwen met borstkanker nog meer vergroot door zijn eigen ervaring. Zoals hij zelf zegt: ‘Met dit boek heb ik een van mijn missies voltooid.’

Voor meer informatie, bekijk hier de website van Alan

Roze bikini door Ingrid Vermulst

Titel: Roze bikini

Auteur: Ingrid Vermulst

Ingrid had een succesvol wellness hotel in Loppersum. Kreeg kanker. En werd verliefd. Haar roadtrip naar het familiehuis in Spanje vormde de basis voor haar eerste roman.

“Het was precies drie weken na mijn laatste chemo toen ik de eerste blonde donsjes waarnam. Het voelde aan als heel licht schuurpapier en kietelde een beetje aan mijn handen. Dagelijks reken en mat ik hoeveel dagen het nog zou duren voor dat ik weer naar de kapper kon en eindelijk mijn hoofddoek af zou kunnen laten.   Dat was toen mijn haar ongeveer een centimeter lang was. Ik ging niet om het zorgvuldig gegroeide haar te laten knippen, maar om het te laten verven. Het enige waar ik namelijk niet op gerekend had, was dat mijn haar een schutkleur had. Het zag eruit als een zwerm vliegen op een koeienvlaai”.

Een fragment uit Roze bikini dat wat mij betreft een goed beeld geeft over de manier waarop je als lezer meegenomen wordt in de belevenissen van Ingrid. Het boek grijpt je vanaf pagina 1 en leest als een boek van Saskia Noort of Simone van der Vlugt. Nu komt het misschien omdat ik zelf motor heb gereden maar door late gevolgen ben gestopt, maar in het boek beschrijft de hoofdpersoon Ingrid haar motortocht richting het zuiden. Een prachtig verhaal over een ontroerend avontuur.  Met flashbacks over haar behandeling en ziekte.  Het feit dat ik een nieuw boek moet bestellen voor de leestafel omdat mijn boek is verkreukeld van het lezen, wegleggen, weer verder gaan, op vakantie, nog even in bed, zegt genoeg. Iedereen zou dit boek moeten lezen, alleen al omdat het openhartig, geestig, ontroerend en herkenbaar is.

 

JE LIJF JE LOOKS JE LEVEN door Saskia Ebeli

Titel: JE LIJF JE LOOKS JE LEVEN – Zorgen voor jezelf als je kanker hebt

Auteur: Saskia Ebeli

Een prachtig vorm gegeven boek. En dat past ook bij de inhoud. Het boek gaat over wat je als vrouw met kanker kunt doen om goed voor je zelf te zorgen. Ik had dit boek willen hebben 5 jaar geleden. Maar ook nu, haal ik er nog tips uit.

Toen Saskia Ebeli, de schrijfster van Je Lijf Je Look je Leven, op haar 33e kanker kreeg, wilde ze haar identiteit als vrouw en als mens niet kwijt raken en vooral de regie houden over haar leven. Ze besloot om stijlvol en ‘gezond’ door deze periode te komen.

Naar aanleiding van haar confrontatie met kanker schreef Saskia dit boek over hoe je als vrouw goed voor jezelf kunt zorgen als je deze ziekte hebt. Zoals Saskia zelf omschrijft: Dit boek gaat niet over verbergen dat je ziek bent maar over jezelf opnieuw uitvinden en daar kracht uit putten. Omdat het leven doorgaat. Ook met kanker.

Ze sprak met de beste artsen en onderzoekers en verzamelde informatie over alles wat invloed heeft op je uiterlijk en welzijn tijdens kanker. Op deze manier ontdekte ze hoeveel je eigenlijk zelf kunt doen om je beter voelen dan dat sommige bijwerkingen van de behandeling soms zelfs te voorkomen zijn. Maar dan moet je wel de juiste informatie tot je beschikking hebben.

Saskia geeft in het boek stylingtips en laat ondersteund door mooie foto’s zien wat er allemaal mogelijk is op het vlak van kleding en make-up.  Onderwerpen zoals haaruitval door chemo, hoofdbedekking, make-up, maar ook bewegen en gezonde voeding komen aan de orde.

Het boek is erg prettig geschreven, prachtig uitgevoerd en je kunt zelf de hoofdstukken er uitpakken die op dit moment er voor jou toedoen.  Absoluut de moeite waard om ook dit boek te bekijken bij de leestafel van het symposium. Ook vind je in je Goodie Bag een flyer met meer informatie.

Kans op zon door Machteld Wentzel

Titel: Kans Op Zon

Auteur: Machteld Wentzel

Kans op zon

Als trainer en coach wordt Machteld plotseling geconfronteerd met het hebben van borstkanker en de eindigheid van het leven. Zij beschrijft in het boek Kans op zon haar dagelijkse bezigheden tijdens haar behandeling in de vorm van een bloemlezing.  Het thema dood komt regelmatig terug in haar verhaal maar het is zeker geen treurig boek. Met humor, ziet ze ook de grappige kant van moeilijke situaties. Er moet ook gelachen worden!

Kans op zon bestaat uit verschillende columns en een stappenplan met inzichten waarin Machteld heeft beschreven hoe ze om is gegaan met deze ingrijpende gebeurtenis. Werkelijk verdriet voelen, je verhaal delen en acceptatie komen in het boek veelvuldig naar voren.

Het boek heeft een prettige en vernieuwende opmaak en geeft tips en beschrijft oefeningen die je kunt doen op moeilijke momenten. Hier blijkt dat Machteld niet alleen patiënt maar ook gewoon nog steeds de coach is die anderen verder wil helpen.

Machteld haar eigen ervaring wordt afgewisseld met theorie. De beleving van het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis staat centraal. Die beleving, het lezen over de ervaring en de combinatie van reflectie daarop, maakt het boek vernieuwend.

Met één borst in een Ferrari door Evelien Jonkers

Titel: Met één borst in een Ferrari

Auteur: Evelien Jonkers

Een frisse blik met omgaan met kanker

Het verhaal van Evelien Jonkers biedt een frisse en inspirerende blik op hoe zij is omgegaan met het behandeltraject van (borst)kanker. Dit boek is bestemd voor iedereen die de diagnose kanker heeft gekregen of iemand met kanker kent. De kern van haar verhaal is dat ze – of ze nu boos, bang, blij of verdrietig was – heeft gekeken naar wat er wél mogelijk was en wat haar energie gaf. Dit maakte een groot verschil in hoe zij en haar omgeving het hele traject hebben ervaren: het gaf en geeft nog steeds kracht.

Ze heeft haar verhaal geschreven terwijl ze op haar 30e het behandeltraject voor borstkanker doorliep. Geen terugblik achteraf: je volgt “live” wat zij en haar omgeving meemaken, waar ze op dat moment energie van krijgt en voor welke keuzes en lastige afwegingen ze komt te staan. Ook heeft ze plezier tussen alle behandelingen door, zoals wanneer ze een oranje pruik opzet voor het EK en ze ontzettend geniet wanneer ze een keer in een Ferrari rijdt.

“Mijn verhaal zal natuurlijk niet precies jouw verhaal zijn. Misschien helpen stukken uit mijn boek je beter te begrijpen waar iemand doorheen gaat die de diagnose kanker heeft gekregen. Ik hoop vooral dat de kern van mijn verhaal jou en je omgeving kracht geeft en je inspireert om te kiezen voor wat jíj nodig hebt, bij welke tegenslag dan ook.”

Evelien Jonkers is coach, optimist, supertante, tweelingzus, sportverslaafde, buurmeisje, ze houdt van mensen met een passie en in 2012 heeft ze borstkanker gehad.

Vanaf 1 oktober verkrijgbaar via www.jouwboek.nl/webshop, via bol.com en is te bestellen via elke boekhandel in Nederland en Vlaanderen, Uitgeverij U2pi, ISBN 978-90-8759-702-3, € 17.50

Bestralingskalender door Lucie van der Veer

Bestralingskalender

Auteur: Luci van der Veer

Bestralingskalender

Krijg je binnenkort bestralingen? Of iemand uit jouw omgeving? Lucie van der Veer streepte tijdens de periode dat zij zelf bestralingen kreeg, elke dag een streepje weg. Gewoon op een groot papier in de keuken. In 2012 kreeg Lucie het idee om dit vel papier met cijfers om te zetten in een kalender, een aftelkalender. Een kalender die moed geeft. De bestralingskalender was geboren.

Lucie maakte er een aantal.  In de periode 2012 – 2014 heb ik al een paar kalenders gemaakt en aan bekenden gegeven, die ook bestralingen kregen. Ook zij hadden steun aan deze kalender. Dit gaf mij de moed en het duwtje in de rug om de bestralingskalender echt in de wereld te zetten.

Door het wegstrepen van elke bestralingsdag op de kalender tel je af, heb je een doel … een focuspunt. Voor de kalender zijn foto’s gebruikt die iets uitstralen. Geen stockfoto’s, maar originele foto’s met een verhaal, foto’s met ziel. Foto’s die je moed en kracht geven. Foto’s die je ondersteunen bij het proces van de bestralingen.

Een van de reactie op de website van Lucie zegt genoeg:
In een tijd dat de wereld op z’n kop stond was het heerlijk om elke dag op die mooie foto weer een hokje af te teken en zo af te mogen tellen van 21 naar 1. Het lijkt zo simpel maar het is echt een hele fijne steun in moeilijke tijden. Lieve Lucie bedankt voor dit mooie initiatief. Mij heeft het erg geholpen!!! En ik heb m bewaard hoor in m’n dossier. Tussen al die dokters-post fleurt dat de boel lekker op.

Moet je binnenkort zelf bestralingen ondergaan of iemand in je omgeving, dan is de bestralingskalender een goede steun. Je hebt bij de kalender de keuze uit verschillende aantallen bestralingen en inspirende afbeeldingen.

Voor meer informatie over de bestralingskalender

Ik ben tevreden met mijn eigen kanker door Martin Loman

Ik ben tevreden met mijn eigen kanker

Auteur:  Martin Loman

In 37 e-mailberichten hielden Geja en Martin hun familie, vrienden en andere belangstellenden op de hoogte over de pittige tijd rond de operatie van Geja’s borstkanker, de chemokuur behandeling, de bestraling en de revalidatie. Door iedereen tegelijkertijd dezelfde informatie te sturen creëerden ze rust en konden ze de spaarzame energie in aangenamere activiteiten stoppen.

“Op die manier hoefde Geja haar verhaal niet steeds opnieuw af te steken en hoefde ik geen eindeloze herhalingen aan te horen, want daar zouden wij geen van tweeën vrolijker van worden. We ontvingen alleen maar liefdevolle, positieve, bijzondere en waardevolle reacties. Veel lezers gaven te kennen dat ze iets aan de mails hebben gehad. Het hielp zelfs sommige lezers een beetje bij het verwerken van door hen eerder opgedane ervaringen met kanker. Daarom heb ik besloten de 37 groepsmail berichten te bundelen met een aantal reacties om anderen te inspireren die ook een dergelijk traject gaan doorstaan of van nabij mee maken. Met dit boek hoop ik lotgenoten van Geja en mij, en hun omgeving, een hart onder de riem te steken.”

Ik ben tevreden met mijn eigen kanker is te bestellen via mijnbeststeller.nl.

Contact

We zijn op dit moment niet online. Laat een bericht achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

0