Borstkanker door de jaren heen

13.00 uur

PLENAIR

Welkom door de voorzitter van Stichting Jij Speelt de Hoofdrol

Saskia
Saskia Koopmans

13.05 – 13.20

In gesprek met Evelien Jonkers. Evelien vertelt over hoe zij bewust koos voor dingen die haar energie gaven, zelfs in de tijd van diagnose en ook na alle behandelingen. Het is zo belangrijk om te kiezen wat jou verder helpt, zowel in het ziekenhuis als daar buiten.  

Evelien Jonkers

OUTBREAKROOMS

13.20 –  14.05

Begeleiding door de jaren heen 

Een openhartig gesprek tussen Evelien Jonkers en Mary Groeneveld. Evelien heeft in 2012 borstkanker gehad. Mary biedt sinds 3 jaar oncologische zorg als verpleegkundig specialist bij een huisartsenpraktijk. Ze gaan met elkaar in gesprek over hun beleving en ervaring op het gebied van begeleiding vanaf het moment van diagnose, tijdens de behandelingen tot en met de periode nadat de behandelingen in het ziekenhuis allang achter de rug zijn. Tijdens het webinar is er volop ruimte voor het stellen van vragen. 

Evelien Jonkers
Mary Groeneveld

13.20 –  14.05

 Hormoontherapie; stoppen of doorgaan?

De behandeling met hormoontherapie duurt vaak jaren en de impact van de bijwerkingen op het dagelijks leven kan ingrijpend zijn. Twijfel jij ook wel eens of je door moet gaan? Hoe maak je de juiste afweging tussen doorgaan of stoppen? Je hoeft hier niet alleen mee te worstelen. Vaak zijn er ook oplossingen die klachten kunnen verminderen en is het minder zwart-wit dat je het op dat moment zelf voelt. In deze workshop krijg je praktische handvatten en tips aangereikt over hoe je deze overweging het beste kunt maken en wie of wat je kan helpen.

Maaike Schuurman

13.20 –  14.05

LEZING 

Tussenland. Wanneer je niet meer beter wordt

Hoe kun je dealen met een diagnose Uitgezaaide Borstkanker? ‘Door op twee sporen te leven’, vertelt Jannie. ‘Het ene spoor bestaat uit “Pakken wat je pakken kan”. Gewoon naar die verjaardag gaan of een vakantie plannen. Genieten van wat het leven je te bieden heeft. Maar er is ook een tweede spoor. Het Spoor “Je weet niet wanneer het af gaat lopen”.  Allebei de sporen hebben aandacht nodig. Als ik een spoor te weinig aandacht geef, merk ik het bij mijzelf. Het feit dat ik uitgezaaide borstkanker heb, is continu aanwezig in mijn leven. Maar ik maak een soort ontwikkeling door. In het begin was alles eng maar door het te onderzoeken, groei ik er een beetje naar toe. Het mag er zijn. Het is een periode in mijn leven waar ik continu leer. Graag deel ik mijn ervaringen met het Tussenland met jullie. Na de lezing is er gelegenheid om  vragen te stellen.’  

Jannie Oskam

13.20-14.05

Huisje Boompje borstkanker – Voor Jonge mensen met borstkanker 

In 2018 voelt Eva een knobbel in haar borst. ‘Niets om je zorgen over te maken’, zegt haar huisarts. Logisch ook. Borstkanker krijg je toch niet als je 21 bent. Niets was minder waar. Eva schreef haar verhaal vol moed, doorzettingsvermogen, veerkracht en humor in het boek Huisje Boompje borstkanker. 

Joliene was  23 jaar, actief turnster, en een aantal maanden daarvoor begonnen aan een management traineeship (talentenprogramma) bij Philips. Ze staat midden in het leven als ze de diagnose kanker krijgt. Opeens was er onzekerheid over haar toekomst. Wat voor invloed zou haar ziekte hierop hebben? Ineens, was ze de grip op haar leven kwijt. 

Joliene gaat samen met Eva in gesprek over moed, doorzettings- vermogen en veerkracht. Huisje, boompje … borstkanker is met name bedoeld voor jong volwassenen die getroffen zijn door kanker  (AYA).

Eva Visser
Joliene Munier

14.05 –  14.15

Koffiepauze

Bekijk ook de slideshow van EVE borstprotheses

PLENAIR

14.15 – 14.18

Optreden van Daisy Veenstra.

Daisy

14.18- 14.50 

Communicatie in het gezin

Gesprek met Daisy Veenstra en Helen Norp. Helen was in 2008 47 jaar toen ze borstkanker kreeg. Wonend in een klein dorp was ze destijds de enige van alle moeders op de basisschool. Daisy zat in groep 8 en zou na de zomer naar het VWO gaan. Zoon Guido zat in groep 2 van de middelbare school. Ze werkte als psychotherapeut in haar eigen praktijk en ontdekte hoe weinig aandacht en hulp er was voor kanker in het gezin. 

Helen en Daisy

14.50 – 15.05

PLENAIR

In gesprek met Martha Rijkmans.  

Martha Rijkmans

OUTBREAKROOMS

15.05 – 15.50

Rouwen en Bouwen

Begin 2016 kreeg Martha de diagnose borstkanker en startte een behandelingstraject met chemotherapie en operatie.
Ze had verwacht dat na de behandelingen alles weer snel normaal zou zijn, maar ze ontdekte dat het echte herstel pas dan begint.
‘In de weken na die laatste behandeling, begon langzaam tot mij door te dringen wat er allemaal gebeurd was. Toen kwamen ook de emoties. En tegelijkertijd wilde ik zo graag verder, maar hoe? Borstkanker had mij en mijn leven veranderd en ik had het gevoel dat ik mijzelf opnieuw moest uitvinden.’ Met vallen en opstaan vond Martha manieren om de regie terug te nemen en vertelt zij hoe ‘rouwen en bouwen’ heel goed samen kunnen gaan. Daarnaast is er ruimte voor vragen en inbreng van de deelnemers over dit onderwerp.

Martha Rijkmans

15.05 – 15.50

Kanker en Werk door de jaren heen

José Provoost en Sabine Wernars nemen je tijdens de workshop ‘Kanker en werk door de jaren heen’ mee in de periode vanaf de kankerdiagnose tot aan een WIA-uitkering. Wat kan er in deze periode allemaal op je afkomen? Hoe kun je daarmee omgaan? En wie kan je hierbij ondersteunen?

In de workshop gaat het onder andere over:
– Regisseur zijn van jouw proces;
– De hobbels die je tegenkomt op jouw weg naar herstel en werk;
– Handvatten om tot een passende oplossing te komen voor jouw eigen situatie.

Voor wie?
Ben je als werknemer aan het re-integreren of heb je dat achter de rug? Ben je ex-werknemer of heb je een uitkering van het UWV (ZW, WW of WIA-uitkering)? Dan ben je van harte uitgenodigd om de workshop bij te wonen!

José Provoost
Sabine
Sabine Wernars

15.05 – 15.50

Kanker in de kantlijn

Als Ingemar, de vrouw van Remco, te horen krijgt dat ze borstkanker heeft, wordt ook de grond onder de voeten van Remco weggeslagen. Niets is meer hetzelfde. De ziekte dreigt alles te slopen: haar, hem en zelfs hun relatie. Het lukt hem niet zijn nieuwe rol als ‘partner van’ in te vullen. Hoe kan hij haar het beste helpen? Mag hij ooit nog kwaad zijn op zijn vrouw nu ze ziek is. Ziet iemand hem nog wel staan?

Remco schreeft het boek Kanker in de kantlijn.  Samen met Saskia Koopmans en Ed de Bruijn, beiden ook ‘partner van’ … gaat hij in gesprek over de lessen die zijn geleerd. Kanker in de kantlijn is zeker niet alleen voor partners van kankerpatiënten bedoeld. Ook voor patïënten kan het zeer verhelderend zijn om het verhaal vanuit de kantlijn mee te krijgen. 

Remco van der Molen Kuipers
Saskia
Saskia Koopmans
Ed de Bruijn

DE ONTMOETING

15.50 – 16.15

EVE borstprotheses presenteert de borstprothese op maat.

Sinds november 2020 is EVE borstprotheses op de markt. Een uitwendige op maat gemaakte borstprothese die wat qua gewicht, kleur en vorm zoveel meer mogelijkheden heeft dan de standaard protheses. EVE is een Nederlands product, ontworpen door een man die zelf werd geconfronteerd met een borstamputatie. EVE wordt in Nederland gemaakt en elke EVE is uniek net zoals jij.

In de slideshow tijdens de koffiepauze krijgt u een inkijkje  op onze werkwijze en de protheses. Bij de ontmoeting gaan wij graag een gesprek met u aan en  beantwoorden wij uw vragen.

Inmiddels hebben wij overeenkomsten met meerdere zorgverzekeraars,  ook daar kunnen wij een toelichting op geven.

Tot 9 oktober, Natalie Bogtman en Hermine Schuringa 

Natalie Bogtman
Hermine Schuringa

15.50 – 16.15

Stichting Bratelle

Wij zijn ondernemende vrouwen met een (borst)kanker ervaring, die een beha ontwikkelen voor vrouwen met borstoedeem na borstkanker.
Toen Anita Schimmel in 2015 borstkanker kreeg en als gevolg van de behandeling chronisch borstoedeem kreeg, kon zij alleen kiezen uit onflatteuze niet werkende beha’s. Ze was toen 52 jaar en dacht als ik deze dingen nog 30 jaar moet dragen zal ik iedere dag gefrustreerd mijn dag beginnen.
Toen anno 2020 er nog steeds geen mooie variant op de markt was, besloot zij die zelf te gaan ontwikkelen en richtte zij Stichting Bratelle op. Anneke Geitenbeek, al 30 jaar haar vriendin, sloot zich direct aan en samen dachten zij in 3 maanden een mooie beha te kunnen introduceren. De realiteit was iets anders, maar 12 maanden later is het ze wel gelukt. In oktober 2021 lanceren zij La Bratelle, de eerste mooie beha met een masserende werking voor vrouwen met borstoedeem na borstkanker.
Wil je meer weten over de stappen die zij samen hebben gezet of de ontwikkeling? Kom bij ons langs tijdens de virtuele ontmoeting. 
Graag tot ziens op 9 oktober a.s.
Anneke Geitenbeek & Anita Schimmel

Anita Schimmel
Anneke Geitenbeek

15.50 – 16.15

De rol van de psychosomatisch fysiotherapeute. Wat kan zij betekenen. 

Els Bijlsma is Psychosomatisch Fysiotherapeute bij TIGRA Fysiotherapie in Heerenveen. Zij houdt zich als psychosomatisch fysiotherapeut bezig met alle klachten die ontstaan, of in stand gehouden worden, door een ontregelde samenhang tussen lichamelijk (somatisch) en mentaal functioneren.

Denk hierbij aan chronisch pijn, bewegingsangst, slaapproblemen, dysfunctioneel ademen, hyperventilatie, burn-out, en bijvoorbeeld aspecifieke stressklachten. Zo ziet zij dus ook regelmatig mensen die nog volop bezig zijn met deze ontregeling binnen een ziekteproces of worstelen met de nasleep ervan. Door middel van bijvoorbeeld ademhalings- en ontspanningstechnieken, lichaamsbewustwordingsoefeningen en / of specifieke bewegingsvormen proberen we het psycho-somatische evenwicht weer te herstellen.

Els Bijlsma
Onder leiding van Karin van der Burg

15.50 – 16.15

Tijdens dit symposium gaat Renate in op het belang van ontspanning en zelfzorg in het dagelijks leven na de diagnose kanker. Yoga kan een hele mooie aanvulling zijn op behandelingen in het ziekenhuis en daarnaast een ingang zijn om in het dagelijks leven na de diagnose zelf aandacht te besteden aan bewustwording en ontspanning. Tijdens de sessie zal ze deelnemers tijdens een korte bewustwordingsoefening meenemen in yoga.

Renate Boerkamp

15.50 – 16.15 

Wat kan een re-integratiebureau voor jou betekenen? 

José Provoost
José Provoost

15.50 – 16.15

Toneelstuk Stap in de Nieuwe Wereld opgenomen tijdens de jubileumeditie van het Borstkankersymposium 2019. 

Toneelgroep Jij Speelt de Hoofdrol

AFSLUITING

16.15 – 16.30 

Afsluiting van het Borstkankersymposium ‘Borstkanker door de jaren heen’ met medewerking van Ilfa Siebenhaar. 

Ilfa Siebenhaar