2018 10 - Monique & Jikke 0094b

Links: Ik ben Monique Mulders. Ik werk als adviseur bij een zorgorganisatie. En ben moeder van twee dochters. 4 jaar geleden werd ik van de ene op de andere dag patiënt, diagnose borstkanker. Maar gelukkig met de mededeling ‘Je zit aan de goede kant van de streep’. Dit gaf mij de kracht en de rust om de schouders eronder te zetten en het behandeltraject van een jaar aan te gaan. Ik vroeg vriendin en fotografe Jikke om dit proces op beeld vast te leggen.

Het werd een intens, maar ook mooi jaar. Een jaar waarin ik de ziekte de baas werd, waarin vriendschappen en familiebanden intensiever werden en waarin het leven vooral ook doorging. Een jaar dat ieder die erbij betrokken was, op zijn eigen manier heeft beleefd.

Met dit boek – waarin de fotoserie en de verschillende belevingen zijn gebundeld – wil ik laten zien dat een leven met kanker, hoe heftig soms ook, niet altijd zo zwaar is als mensen denken. En dat je naast patiënt ook gewoon jezelf bent.

Rechts:  Mijn naam is Jikke Göbel, 43 jaar. Ik ben fotografe en vormgeefster
en heb samen met Monique Mulders, een goeie vriendin van mij, het boek  ‘Hallo, ik ben nog niet dood!’ gemaakt.

Monique kreeg borstkanker en toen zij in het begin van haar genezingsproces zat, vroeg zij mij om haar fotografisch te volgen. Ze kreeg vrijwel direct te horen dat ze aan ‘de goede kant van de streep’ stond maar dat ze er een jaar volledig voor moest gaan. Het leek haar mooi dit in beeld te brengen zodat we er later misschien ‘iets mee zouden kunnen doen’.

En dat konden we, het resultaat werd een boek en een bijbehorende tentoonstelling. Een positief verhaal, borstkanker hoeft niet het einde van de wereld te zijn als ze er op tijd bij zijn. In dit proces kwam ik als vriendin nog dichter bij Monique te staan en vond ik het een uitdaging om dit zo mooi mogelijk in beeld te brengen maar wel de realiteit te laten zien.

Het boek hebben wij kleurrijk gemaakt, toegankelijk, met mooie eerlijke verhalen van de mensen om haar heen, hoe zij Monique’s ziekte ervaren hebben. Dichtbij Monique of verder van haar af, het zijn mooie woorden van troost,  ongemak, kracht en liefde.