astrid manders

Ik ben Astrid Manders, moeder van 4 kinderen en ervaringsdeskundige in verlies. Ik werk al ruim 10 jaar als psychosociaal therapeute. Sinds 2018 werk ik met ACT en mindfulness in de geestelijke hulpverlening en ervaar dagelijks hoeveel dit voor een ander kan betekenen.

Na de diagnose borstkanker verandert je hele wereld. Velen worstelen met emoties of gedachten zoals angsten, verdriet, somberheid en onzekerheden. Niemand wil de enorme veranderingen die je ongevraagd worden opgelegd. Maar de diagnose is een feit en daarmee komen ook de bijbehorende emoties en gedachten. Mindfulness en ACT helpen je om stappen te zetten in de nieuwe toekomst met een accepterende, niet-oordelende houding. De onderliggende gedachte is dat ieder mens geneigd is nare gevoelens en gedachten te vermijden, weg te drukken of overmatig te gaan piekeren. Dit heeft vaak een averechts effect. Het is mogelijk te leren omgaan met onzekerheid, de ziektegevolgen te accepteren en oplossingen te vinden voor de veranderingen en beperkingen waarmee jij, en je omgeving, moet leren leven.

Het gevecht tegen emoties of gedachten die je liever niet wilt hebben, kost energie en is niet te winnen. Sterker nog: de worsteling levert meer ellende op. Hoe meer je probeert negatieve emoties eronder te houden, hoe sterker ze worden. Zoals je een bal onder water duwt. Hoe dieper je hem duwt, hoe meer kracht het kost en hoe sneller hij weer aan de oppervlakte is als je hem loslaat. ACT helpt om uit dit gevecht te stappen en te leren accepteren datgene wat je niet kunt veranderen. Dat maakt ruimte vrij om tijd en energie te investeren in de dingen die werkelijk belangrijk zijn zoals het herstel en de nieuwe verdeling van je rol als persoon, als partner, als moeder, als werkneemster, als patiënt; jouw nieuwe wereld.

Mijn missie is om iedereen een waardevol leven te laten leiden. Jou te leren omgaan met de ongemakken die zich hebben aangediend en de mentale weerbaarheid te versterken. Samen stappen zetten in jouw nieuwe toekomst.